Annons

Bill Gates ställer om sin stiftelse till coronahjälp: ”Ekonomier kan påverkas i flera år”

Bill Gates grundade Microsoft och är i dag miljardär och filantrop.
Bill Gates grundade Microsoft och är i dag miljardär och filantrop. Foto: Oskar Omne
Bill Gates välgörenhetsstiftelse är världens största med tillgångar på 40 miljarder dollar. Nu ställs den om till att bara fokusera på hjälpinsatser kring coronapandemin.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Microsoft-grundaren och filantropen Bill Gates fruktar att coronatbrottet kommer att kosta den globala ekonomin gigantiska summor. 

”Det kommer att finnas ekonomier som har en reducerad aktivitetsnivå i flera år”, säger han i en telefonintervju med Financial Times.

När det gäller kostnaderna säger han att det handlar om ”tiotals tusen miljarder dollar” på global nivå.

”Vilket är häpnadsväckande. Om du frågade mig för sex månader sedan skulle jag inte tro att det var möjligt”, säger Bill Gates.

Stiftelsen han har startat tillsammans med sin fru Melinda Gates – Bill & Melinda Gates Foundations – ställer därför om till att från och med nu rikta alla sina resurser till coronapandemin.

Läs också: Bill Gates: Viruset kommer att permanent förändra hur vi arbetar

Stiftelsen har redan bidragit med 250 miljoner dollar, motsvarande runt 2,5 miljarder kronor, till coronainsatser. Nu har man också styrt om arbetet med en organisation som tidigare har jobbat med hiv, malaria och polio, till att istället ägna sig åt coronarelaterade frågor. Även en verksamhet kring utbildning har skiftats till att titta på nätinlärning.

Omställningen innebär att till exempel befintlig verksamhet med kliniska prövningar kring Aids-mediciner och mässlingsvaccinationer kommer att bli lidande.

Bill Gates säger att coronutbrottet redan också har påverkat många andra områden. Till exempel att folk inte har möjlighet att följa rutinmässiga vaccinationsprogram eller att logistikkedjan för vaccin inte fungerar, vilket i sin tur leder till fler döda.

Gates-stiftelsen kommer att jobba med flera andra organisationer i coronafrågor och hjälpa Världshälsoorganisationen WHO. Arbetet handlar bland annat om att påskynda utvecklingen av diagnostik, medicinska behandlingar och vaccin mot viruset. 

Den 4 maj håller gruppen en gemensam konferens för att samla in 8 miljarder dollar.

Bill Gates försvarar WHO gentemot president Donald Trumps anklagelser om att organisationen skulle ha begått misstag och är för nära Kina. Han tror heller inte att Trump kommer att ta tillbaka finansieringen som nu ges till WHO.

Själv förväntar han sig att få mycket kritik kring rollen han har tagit på sig under pandemin.

”Det är konstigt. Hela den här grejen är så hemsk, och föreställningen om att någon får positiv exponering för den känns väldigt paradoxal”, säger Bill Gates till Financial Times.

Läs även: Genombrott för Climeon – efter att Bill Gates ingripit

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer