Hoppa till innehållet

"Gawker är ett varnande exempel för mediebranschen"

Starka investerare styr inte bara över vilka plattformar människor kommunicerar på. Gawker-konkursen visar att de också kan bestämma vilka röster som ska få höras, skriver Di Digitals bloggare Fredrik Wass.

Gawkers grundare Nick Denton på väg ut ur rättssalen.
Gawkers grundare Nick Denton på väg ut ur rättssalen.Foto: Eve Edelheit / TT

Att den amerikanska medie- och skvallersajten Gawker går i konkurs på grund av en förlorad rättstvist mot Hulk Hogan, finansierad av en av Silicon Valleys starkaste VC-profiler Peter Thiel, är framförallt en uppvisning i hur den amerikanska civilrätten kan fungera i dess extrem, men det säger också något om tech-scenens allt starkare inflytande på samhällsutvecklingen.

Alla håller inte (längre) med, men kritisk granskning av makten utförd av oberoende medier har varit och är en stöttepelare för det demokratiska samhället. Att hålla ett öga på makthavarna och regelbundet avslöja missförhållanden har varit mediernas uppgift, utsända på uppdrag av läsare, tittare och lyssnare.

Om den utförs av en ensam reporter med egen verksamhet eller ett stort mediehus med enorma resurser är inte det avgörande. Den gemensamma nämnaren är att innehållet publiceras med läsarens intresse i första rummet, oavsett om det finns en kommersiell drivkraft bakom eller inte.

När Silicon Valley-profilen och Facebook-delägaren Peter Thiel valde att gå via rättssystemet för att indirekt få mediesajten Gawker försatt i konkurs var han ute efter att tysta en röst, inte efter att få en ursäkt eller en kompensation i nivå med någon publicitetsskada.

Vad händer om Silicon Valleys starka investerare också är de som bestämmer vilka röster som ska få höras?

Enligt många är Thiels engagemang i Hulk Hogans fall (där Gawker publicerat en ”skandalvideo” som visar hur han har sex med en väns fru) en personlig vendetta som härstammar från en tidigare publicering hos Gawker, där hans sexuella läggning avslöjas.

Enligt Wired var den tidigare artikeln hos Gawker i grunden positiv till Peter Thiel. Den nämnde hans läggning som en del i ett resonemang om hur Silicon Valley-investerarna gärna pratar om att välkomna mångfald, men kanske inte alltid gör det i praktiken.

Beskrivningen av Thiel som homosexuell var alltså i sammanhanget något som gjorde honom till en av de som faktiskt avvek från normen.

Efter tvisten med Hulk Hogan tvingas nu Gawker alltså att betala ett monsterstort skadestånd, vilket alltså försatt mediehuset i konkurs. 

Vad kommer hända om Silicon Valleys starka investerare också är de som bestämmer vilka röster som ska få höras? Indirekt genom hur algoritmerna i de sociala nätverken fungerar och vilken information som lyfts fram, men även direkt genom att aktivt tysta medier genom dyra rättsprocesser i syfte att orsaka så stor ekonomisk skada som möjligt.

Gawker har gjort många tvivelaktiga publiceringar och bör ta konsekvenserna för dessa. I vissa fall kan det bli fråga om skadestånd, men kanske på mer rimliga nivåer länkade till mediehusets omsättning. Samtidigt är det amerikanska rättsamhället väldigt annorlunda jämfört med det svenska när det gäller hur man ser på yttrandefrihet och publicistisk frihet.

Med det sagt: Det är en minst sagt oväntad vändning att det inte bara är de rasistiska hatsajerna som går i bräschen för att underminera de traditionella mediernas överlevnadschanser.


Detta är ett blogginlägg av Fredrik Wass. Följ honom på http://digital.di.se/blogg/wass-utblick

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera