Hoppa till innehållet

Genombrott för Findity - ska digitalisera dina kvitton

Revisionsjättarna står på kö för att integrera Finditys digitala kvittotjänst i sina system. Nu tar bolaget in 25 miljoner kronor i riskkapital inför en utlandsexpansion. ”Intresset är stort. Vi kunde tagit in ännu mer kapital”, säger vd Per Einarsson.

Per Einarsson, vd och medgrundare på Findity.
Per Einarsson, vd och medgrundare på Findity.Foto: Pressbild

Findity, startupbolaget bakom appen Sparakvittot, närmar sig sitt andra stora genombrott. Bolagets digitala kvittotjänst har redan lockat stora butikskedjor som Axfood och Polarn O. Pyret. Nu köar revisionsjättarna för att integrera Finditys företagstjänst som hanterar kvittoredovisning för företagsutlägg, milersättning och traktamente.

”Visionen är göra alla kvitton digitala. Som kund ska du få en notis i mobilen som frågar om utlägget är privat eller representation. Du klickar en gång och ser aldrig kvittot mer", förklarar Per Einarsson, vd på Findity (NTL) med kontor i Ludvika, Stockholm och Göteborg.

Enligt siffror som Di Digital begärt in från Bolagsverket tog bolaget nyligen in 25 miljoner kronor i riskkapital genom en nyemission. Siffran bekräftas av vd Per Einarsson.

"Vi hade kunnat ta in mer, men tackade nej till några investerare. Det är många som vill investera i oss just nu på grund av det stora intresset för den plattform vi byggt för digitala kvitton”, säger han.

Bakom investeringen står flera av bolagets kapitalstarka grundare, däribland vd Per Einarsson, en rad lokala entreprenörer från Ludvika och ordförande Sven Rosén (före detta partner på revisionsjätten PWC).

Findity grundades 2011 i Stockholm och Ludvika av nio personer i tekniksektorn.

Kärngruppen utgjordes av fyra entreprenörer, däribland Per Einarsson, som tidigare startat och byggt upp Streamserve, ett bolag som utvecklade programvara för dokumenthantering.

Läs mer: SEB går in i fintechbolaget Cardlay

Streamserve såldes 2010 för hela 75 miljoner dollar till den kanadensiska teknikjätten Opentext. Bolaget hade då 350 anställda i 13 länder. Som kuriosa kan nämnas att Streamserves vd var Hans Otterling (NTL), numera partner på Northzone (NTL). Pengarna från Streamserves försäljning har alltså återinvesterats i både Northzones fonder och Findity. 

”Från början var tanken med Findity att bygga en plattform för digitala kvitton. Vi lanserade en app som hette Sparakvittot som toppade listorna App Store en tid. Den tjänsten finns kvar och har 130 000 användare i Sverige. Men nu är det plattformen som är det viktiga”, säger vd Per Einarsson.

Findity har i dag 28 medarbetare i Stockholm, Göteborg och Ludvika, där vd Per Einarsson bor. Under 2017 var omsättningen blygsam, cirka 6 miljoner kronor. Förlusten uppgick till cirka 4 miljoner kronor. 

Läs mer: Matbutiker inför digitala kvitton 

Men vd Per Einarsson menar att tillväxten är mycket stark.

”Jag tror vi trefaldigar omsättningen i år och fortsätter att växa 2019. Vi ska vara kassaflödesneutrala under fjärde kvartalet i år och ska visa vinst 2019”, säger han.

Finditys verksamhet står i dag på två ben. Det ena är en plattform för digitala kvitton som används av butikskedjor som Axfood, Polarn O. Pyret och A Day's March. 

Det andra är Finditys företagstjänst ”companyexpense.se” som alltså hanterar kvittoredovisning för företagsutlägg, milersättning och traktamenten. Användaren tar emot kvittot digitalt - eller fotograferar det med telefonen.

Från vänster: Finditys digitala kvitto och företagstjänsten companyexpense.
Från vänster: Finditys digitala kvitto och företagstjänsten companyexpense.Foto: Pressbild

”Det är ”companyexpense”-tjänsten som växer fortast. 2016 startade vi ett samarbete med PWC där Companyexpense ingick i deras tjänst Mybusiness. Sedan har det bara accelererat. Nu vill alla stora redovisningsbyråer - BDO, Accountor, samt mjukvarubolag som Visma och Fortnox - bygga egna lösningar med oss som white label”, säger vd Per Einarsson.

Vad ska ni göra med de 25 miljoner kronorna? 

"Vi ska bygga en organisation för att utveckla Findity internationellt. Vi har fortsätta bygga samarbeten med de stora internationella redovisningsbyråerna. Vi har redan blivit teknisk partner till norska AERA.no och vi hoppas lansera i Norden och kanske andra länder i Europa under 2019.”

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera