Annons

Genombrott för förarlösa bilar i USA

Volvos nya konceptbil innehåller självstyrande teknik och en streaminglösning.
Volvos nya konceptbil innehåller självstyrande teknik och en streaminglösning. Foto: Volvo
På måndag blev det äntligen officiellt. Obama-administrationen tror att självkörande bilar kan öka trafiksäkerheten på USA:s vägar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har tagit sin lilla tid. Men på måndagen gick amerikanska myndigheter ut med sina riktlinjer för den växande marknaden för självkörande bilar.

Obama-administrationen vill se god säkerhet på amerikanska vägar. Men man ger ändå en tydlig signal till branschen: USA tror på en framtid med förarlösa bilar.

”Vi föreställer oss en framtid där man kan ta händerna från ratten, där pendlingen kan vara avslappnande eller produktiv, istället för frustrerande och utmattande”, sa Jeffrey Zients, chef för National Economic Council, enligt New York Times.

Han presenterade riktlinjerna tillsammans med Anthony Foxx, vid USA:s trafikmyndighet, United States Department of Transportation.

Zients menade även att självkörande bilar väntas ”spara tid, pengar och rädda liv”.

Uttalandena var den hittills tydligaste signalen från Obama-administrationen om att de ser självkörande bilar som en vinst för trafiksäkerhet.

Nu börjar det tidkrävande arbetet med att balansera de kommersiella intressena för bolag som Tesla, Google och Uber med medborgarnas säkerhet. Det är viktigt, inte minst efter de olyckor som skett med självkörande bilar de senaste månaderna.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies