Annons

Genombrott för svensk fotbollsapp – drar in 57 miljoner

Patrik Arnesson.
Patrik Arnesson. Foto: Jack Mikrut
Efter att ha stått och stampat i tre år såg Göteborgsbolaget Forza Football, med Spiltan som delägare, en rejäl tillväxt i fjol. Men vd:n Patrik Arnesson är ändå besviken. ”Vi levererade för dåligt under VM”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska appen Forza Football har sedan 2012 lockat fotbollsintresserade från hela världen. Genom deras tjänst uppdateras matchresultat i realtid och ger användarna tillgång till laguppställningar och serietabeller.

Men trots framgångarna på appmarknaden har bolagets intäkter i praktiken stått still i tre år, mellan 2015 och 2017, och landat omkring 30 miljoner kronor.

Fjolåret innebar dock ett genombrott för Forza Football, kan Di Digital berätta. Bolaget ökade sin omsättning till 56,6 Mkr, en tillväxt på motsvarande 64 procent under 2018.

”Framförallt levererar vi nu bättre tjänster och ett högre värde till våra annonsörer. Reklamen är bättre integrerad i appen och mer relevant för våra användare, det kan till exempel vara erbjudanden om att beställa en pizza före matchen”, säger grundaren och vd:n Patrik Arnesson.

Förde fotbolls-VM under sommaren 2018 med sig någon positiv engångseffekt?

”Nej, tvärtom. Vi levererade faktiskt för dåligt just under VM, det var inte tillräckligt bra. Mitt mål var att nå en omsättning på 70 miljoner kronor förra året, så jag är besviken”, säger han.

Trots missräkningen, som vd:n beskriver det, gjorde Forza Football en rörelsevinst på 1,8 Mkr under 2018. Samtidigt har personalstyrkan växt till cirka 60 anställda i Göteborg, medan ytterligare ett 10-tal medarbetare är baserade i Poltava i Ukraina. 

Patrik Arnesson har sedan starten ställt sig avig till att ta in finansiering av riskkapitalbolag. Anledningen är att han inte har något intresse av en börsnotering eller en försäljning av bolaget.

Däremot köpte investmentbolaget Spiltan i fjol 18 procent av aktierna i Forza Football för 16 Mkr. Säljare var två medgrundare och en tidigt anställd nyckelperson på bolaget.

Läs mer: Spiltan blir storägare i Forza Football 

Vi behöver satsa högre än en tillväxt på 10-20 procent varje år för att kunna demokratisera fotbollsvärlden på riktigt.

I affären värderades hela Forza Football till 89 Mkr. Patrik Arnesson är fortsatt största ägare, följd av Spiltan och Creandum, som gjorde ett liknande aktieköp i bolaget i ett ännu tidigare skede och kontrollerar 10 procent av bolaget.

”Vår absoluta ambition är att bygga upp en egen kassa och vara självfinansierade. Man ska aldrig säga aldrig, en dag kanske riskkapital är ett nödvändigt ont för oss. Men jag går mycket hellre till en bank och lånar pengar”, säger Patrik Arnesson.

Appen är gratis att använda och har i dagsläget runt 2 miljoner användare varje vecka, spridda i 26 olika länder. 

”Sedan en tid tillbaka har vi knappt haft någon användartillväxt alls. Det beror på att vi i stället har lagt alla våra resurser på produktutveckling. Målet är att vi på lång sikt ska kunna täcka alla fotbollsmatcher i hela världen”, säger han. 

Forza Football har lanserat en ny funktion som gör att fans och klubbar själva kan rapportera in resultat i appen. 

I dagsläget täcker Forza Football omkring 5 000 matcher i månaden, men med mer användargenererat material hoppas Patrik Arnesson kunna växa antalet till 50 000 inom ett år.

”Det är ett extremt långsiktigt initiativ, men som gör att vi kan bli den överlägset största fotbollsplattformen i världen. Vi behöver satsa högre än en tillväxt på 10-20 procent varje år för att kunna demokratisera fotbollsvärlden på riktigt”, säger han.

Andra målsättningar är att nå 3 miljoner användare i veckan inom tolv månader, en omsättning på 85 Mkr under 2019 och att stärka upp ledningen med både en operativ chef och en HR-chef.

”Nu har vi sått i nästan 1,5 år. Vår förhoppning är att kunna börja skörda det arbetet, till exempel genom en tillströmning nya användare, före slutet av 2019”, säger Patrik Arnesson.

Läs mer: Därför tar techbolaget lediga fredagar lagom till VM

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer