Annons

Genombrott för svenskt medtech-bolag – skriver på med landstinget

Arthro Therapeutics grundare Carina Thorstensson, Jakob Dahlberg (i svart) och Leif Dahlberg (i blå skjorta) med anställda.
Arthro Therapeutics grundare Carina Thorstensson, Jakob Dahlberg (i svart) och Leif Dahlberg (i blå skjorta) med anställda. Foto: Arthro Therapeutics
Startupbolaget Arthro Therapeutics, med Spotify-veteranen Sophia Bendz och startup-profilen Hampus Jakobsson i ägarkretsen, inleder ett samarbete med Region Skåne och Västmanlands landsting. En rejäl dörröppnare, enligt grundaren Jakob Dahlberg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ledsjukdomen artros är en av Sveriges vanligaste kroniska sjukdomar. Var fjärde person över 45 i Sverige lider av den, enligt Läkarförbundet, med smärta och nedsatt rörelseförmåga som resultat.

“Det är inte många som känner till det, men det är faktiskt en vanligare sjukdom än diabetes”, säger Jakob Dahlberg, medgrundare av startupbolaget Arthro Therapeutics

Han har tillsammans med sin far Leif Dahlberg, professor inom ortopedi, och fysioterapeuten Carina Thorstensson, utvecklat en digital behandlingsmetod för artros som man hävdar är flera gånger mer effektiv än traditionella behandlingar. 

Leif Dahlberg är ett välkänt namn i sammanhanget. Han har utvecklat Sveriges mest spridda behandlingsmetod för just artros, som använts på 400 vårdcentraler och av mer än 60 000 patienter.

Foto:

Arthro Therapeutics har paketerat behandlingsmetoden i form av en webbtjänst, där patienter får instruktioner i videoform och regelbundna utmaningar och övningar. De står i kontakt med sin terapeut via direktmeddelanden.

Nu inleder bolaget ett pilotprojekt med region Skåne och Västmanlands landsting. Syftet är att göra det möjligt för läkare att ordinera behandlingar via Arthro Therapeutics system, precis som de idag gör med vanliga artrosbehandlingar.

“Vi kan visa att man kan ge lika bra sjukvård digitalt som analogt. Nu handlar det om att få fram ett sätt för landstingen att ordinera våra behandlingar”, säger Jakob Dahlberg.

Genombrottet med landstinget kom tack vare en studie av Arthro Therapeutics som nyligen publicerades i den medicinska tidsskriften JMIR, Journal of Medical Internet Research. Studien visar, enligt Jakob Dahlberg, att bolagets metod är 70 procent billigare och fyra gånger så effektiv som traditionella behandlingsformer.

 

Vi kan visa att man kan ge lika bra sjukvård digitalt som analogt.

 

“I praktiken handlar det om att en terapeut kan ta hand om fyra gånger så många patienter i vårt system, som om man gjorde det face-to-face”, säger Jakob Dahlberg. 

Pilotprojektet med landstingen kommer pågå över sommaren. Lyckade resultat kan bli en rejäl dörröppnare för bolaget, säger Jakob Dahlberg.

“Nu jobbar vi med en handfull vårdcentraler. Nästa steg blir att man skalar upp det här i hela regionen. Då skulle alla patienter som bor här kunna gå våra program, och landstinget tar kostnaden för det”, säger han.

Givet att pilotprojektet faller väl ut så räknar Jakob Dahlberg med en omsättning på runt 20 miljoner kronor år 2017. 

Arthro Therapeutics tog nyligen in drygt 8 miljoner kronor i finansiering från Lunds Universitet och affärsänglarna Sophia Bendz och Hampus Jakobsson. 

“De pengarna räcker för att få bolaget att flyga. Men vi har märkt av en del intresse från investerare, så vi för de diskussionerna parallellt. Mer pengar skulle låta oss skala upp snabbare”, säger Jakob Dahlberg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies