Hoppa till innehållet

Geten satte Skövde på världskartan – nu jobbar 700 i spelbranschen

Utan någon särskild skjuts från riskkapitalet har Skövde blivit en spelmetropol med internationell lyskraft. ”Inom spel säger vi att vi har jobbat med drygt 100 startups”, säger Per Holmén, affärsutvecklare på Science Park Skövde.

Kollage: Geten från Goat Simulator och Hertig Johans torg i Skövde
Kollage: Geten från Goat Simulator och Hertig Johans torg i SkövdeFoto: Creative Commons

Drygt 80 procent av riskkapitalet i Sverige går till Stockholmsbolag, visar Di Digitals kartläggning. Näst mest går till Göteborg med knappt 5 procent och därefter Malmö-Lund med dryga 3 procent.

Men även utanför de tre största städerna finns det intressanta startupkluster. Ett av dem är Skövde, vars spelbolag har gjort väsen av sig långt utanför Sveriges gränser.

Det mest namnkunniga är Coffestain Studios – som i dag är en del av börsnoterade Embracer Group. Bolagets knasiga spel Goat Simulator blev en global succé och har dragit in över 400 miljoner kronor med hög lönsamhet.

”Inom spel säger vi att vi har jobbat med drygt 100 startups i Skövde och i vårt hus i Göteborg”, säger Per Holmén som är affärsutvecklare på Science Park Skövde, som i dag har ett 30-tal dataspelsföretag med omkring 200 utvecklare under sina vingar.

Enligt kommunen jobbar i dag över 700 personer i dataspelsbranschen. De kommer till stor del från Högskolan i Skövde som i dag har drygt 500 dataspelstudenter. 

”Vi har en unik Skaraborsk anda. Vi är både glada drömmare och entreprenörer. Men vi är också Västgötar - hantverkare och handlingskraftiga arbetare”, säger Per Holmén.

Ett annat spelbolag från Skövde som har väckt uppmärksamhet är Stunlock Studios. I fjol köpte den kinesiska techjätten Tencent – som också deläger bland annat Spotify – in sig i bolaget för knappt 40 miljoner kronor.

Läs mer: Tencent fortsätter svensk köpturné – Skövde på tur

Men allt kretsar inte kring spel i den västgötska tätorten. I oktober i fjol kunde Di Digital berätta att två av stadens betalbolag – Aptic och Asitis gått samman med målet att utmana Klarna. Planen är att omsätta upp till 270 miljoner kronor i år.

Per Micael Nyberg, som också är affärsutvecklare på Skövde Science Park, spårar stadens framgångar inom spel till it-kraschen kring millennieskiftet.

”När den kom drabbades högskolan i Skövde. Ansökningarna gick ned kraftigt – så skolan svängde om och riktade in sig på spel”, säger han.

Han har tidigare bland annat bott i Japan och började på sin nuvarande tjänst för två år sedan.

”Jag trodde aldrig någonsin att jag skulle kunna flytta tillbaka till mina hemtrakter och jobba med dataspel. Jag har inte sett någon annan plats i spelvärlden som har ett sådant här ekosystem – du har universitet, forskning, startups, business, investeringar och näringskedjan omkring det”, säger han.

Skövde Science Parks program för spelbolag börjar med en introduktion av hur branschen funkar i dag. Det är bra att börja i den änden, konstaterar Per Holmén:

”Vi går exempelvis i genom att algoritmer styr de digitala affärerna på distributionsplattformarna. Det är oerhört viktigt att ha det i bakhuvudet, att man hela tiden jobbar för att skapa dragningskraft tidigt.”

Enligt Di Digitals färska granskning tog sex Skövdebolag in riskkapitalbolag under första halvåret 2019. Det är ungefär i nivå med andra svenska städer i samma storlek.

Per Holmén konstaterar att Skövde-bolagens syn på riskkapital har börjat förändras: Tidigare ville de växa organiskt – men nu har behovet och viljan att ta in riskkapital ökat.

”Det har nog att göra med att vissa framgångsrika spelutvecklare själva har börjat investera i andra indiespelföretag. Det gör att bilden av en investerare har förändrats. Det är inte nödvändigtvis en person i kostym utan någon som har erfarenhet och kunskap om branschen”, säger han.

Exempelvis har Coffee Stain Studios återinvesterat en del av sina vinstmedel i andra spelbolag - och inte bara sådana från Skövde.

Läs mer: Succéstudion ger kvinnliga spelteam miljonchans

Per Holmén upplever också att intresset för Skövde från riskkapitalvärlden har ökat.

”Vi träffar fler personer från riskkapitalbolag i dag när vi åker på konferenser och mässor”, säger han.

 

Fem spelbolag från Skövde som lyckats:

Coffee Stain Studios – ligger bakom den globala spelsuccén Goat Simulator. Är nu en del av Embracer Group.

Stunlock Studios - Gjorde för några år sedan succé med sitt spel Battlerite, men sedan hackade tillväxten. I fjol köpte den kinesiska techjätten Tencent in sig.

Redbeet Interactive - Sitt andra verksamhetsår, 2018, omsatte bolaget 86 miljoner kronor med ett resultat efter finansnetto på 82 miljoner kronor.

Pocapp Studios - Ligger bakom kattspelet Castle Cats som har lockat över 1 miljon användare.

Ludosity - mottog i fjol årets tillväxtpris i Skövde kommun. Spelbolaget växte omsättningen med 244 procent till 6 miljoner kronor.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera