Annons

Geten satte Skövde på världskartan – nu jobbar 700 i spelbranschen

Kollage: Geten från Goat Simulator och Hertig Johans torg i Skövde
Kollage: Geten från Goat Simulator och Hertig Johans torg i Skövde Foto: Creative Commons
Utan någon särskild skjuts från riskkapitalet har Skövde blivit en spelmetropol med internationell lyskraft. ”Inom spel säger vi att vi har jobbat med drygt 100 startups”, säger Per Holmén, affärsutvecklare på Science Park Skövde.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Drygt 80 procent av riskkapitalet i Sverige går till Stockholmsbolag, visar Di Digitals kartläggning. Näst mest går till Göteborg med knappt 5 procent och därefter Malmö-Lund med dryga 3 procent.

Men även utanför de tre största städerna finns det intressanta startupkluster. Ett av dem är Skövde, vars spelbolag har gjort väsen av sig långt utanför Sveriges gränser.

Det mest namnkunniga är Coffestain Studios – som i dag är en del av börsnoterade Embracer Group. Bolagets knasiga spel Goat Simulator blev en global succé och har dragit in över 400 miljoner kronor med hög lönsamhet.

”Inom spel säger vi att vi har jobbat med drygt 100 startups i Skövde och i vårt hus i Göteborg”, säger Per Holmén som är affärsutvecklare på Science Park Skövde, som i dag har ett 30-tal dataspelsföretag med omkring 200 utvecklare under sina vingar.

Enligt kommunen jobbar i dag över 700 personer i dataspelsbranschen. De kommer till stor del från Högskolan i Skövde som i dag har drygt 500 dataspelstudenter. 

”Vi har en unik Skaraborsk anda. Vi är både glada drömmare och entreprenörer. Men vi är också Västgötar - hantverkare och handlingskraftiga arbetare”, säger Per Holmén.

Ett annat spelbolag från Skövde som har väckt uppmärksamhet är Stunlock Studios. I fjol köpte den kinesiska techjätten Tencent – som också deläger bland annat Spotify – in sig i bolaget för knappt 40 miljoner kronor.

Läs mer: Tencent fortsätter svensk köpturné – Skövde på tur

Men allt kretsar inte kring spel i den västgötska tätorten. I oktober i fjol kunde Di Digital berätta att två av stadens betalbolag – Aptic och Asitis gått samman med målet att utmana Klarna. Planen är att omsätta upp till 270 miljoner kronor i år.

Per Micael Nyberg, som också är affärsutvecklare på Skövde Science Park, spårar stadens framgångar inom spel till it-kraschen kring millennieskiftet.

”När den kom drabbades högskolan i Skövde. Ansökningarna gick ned kraftigt – så skolan svängde om och riktade in sig på spel”, säger han.

Han har tidigare bland annat bott i Japan och började på sin nuvarande tjänst för två år sedan.

”Jag trodde aldrig någonsin att jag skulle kunna flytta tillbaka till mina hemtrakter och jobba med dataspel. Jag har inte sett någon annan plats i spelvärlden som har ett sådant här ekosystem – du har universitet, forskning, startups, business, investeringar och näringskedjan omkring det”, säger han.

Skövde Science Parks program för spelbolag börjar med en introduktion av hur branschen funkar i dag. Det är bra att börja i den änden, konstaterar Per Holmén:

”Vi går exempelvis i genom att algoritmer styr de digitala affärerna på distributionsplattformarna. Det är oerhört viktigt att ha det i bakhuvudet, att man hela tiden jobbar för att skapa dragningskraft tidigt.”

Enligt Di Digitals färska granskning tog sex Skövdebolag in riskkapitalbolag under första halvåret 2019. Det är ungefär i nivå med andra svenska städer i samma storlek.

Per Holmén konstaterar att Skövde-bolagens syn på riskkapital har börjat förändras: Tidigare ville de växa organiskt – men nu har behovet och viljan att ta in riskkapital ökat.

”Det har nog att göra med att vissa framgångsrika spelutvecklare själva har börjat investera i andra indiespelföretag. Det gör att bilden av en investerare har förändrats. Det är inte nödvändigtvis en person i kostym utan någon som har erfarenhet och kunskap om branschen”, säger han.

Exempelvis har Coffee Stain Studios återinvesterat en del av sina vinstmedel i andra spelbolag - och inte bara sådana från Skövde.

Läs mer: Succéstudion ger kvinnliga spelteam miljonchans

Per Holmén upplever också att intresset för Skövde från riskkapitalvärlden har ökat.

”Vi träffar fler personer från riskkapitalbolag i dag när vi åker på konferenser och mässor”, säger han.

 

Fem spelbolag från Skövde som lyckats:

Coffee Stain Studios – ligger bakom den globala spelsuccén Goat Simulator. Är nu en del av Embracer Group.

Stunlock Studios - Gjorde för några år sedan succé med sitt spel Battlerite, men sedan hackade tillväxten. I fjol köpte den kinesiska techjätten Tencent in sig.

Redbeet Interactive - Sitt andra verksamhetsår, 2018, omsatte bolaget 86 miljoner kronor med ett resultat efter finansnetto på 82 miljoner kronor.

Pocapp Studios - Ligger bakom kattspelet Castle Cats som har lockat över 1 miljon användare.

Ludosity - mottog i fjol årets tillväxtpris i Skövde kommun. Spelbolaget växte omsättningen med 244 procent till 6 miljoner kronor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer