Annons

Gig-bolaget vässar resultatet – lanserar jobbtjänsten Topskills

Jonny Simonsson, finanschef på Cool Company, med nya appen Topskills
Jonny Simonsson, finanschef på Cool Company, med nya appen Topskills
Gig-bolaget Cool Company såg omsättningen växa och resultatet förbättras under 2019. Nu höjer man insatsen med lanseringen av matchningstjänsten Topskills.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Egenanställningsföretaget Cool Company startades 2009 och har sedan dess hjälpt frilansare och konsulter att enkelt kunna fakturera uppdragsgivare utan att ha ett eget företag. Rent juridiskt sker detta genom att användarna är egenanställda på Cool Company.

Bolaget, med riskkapitalbolaget Verdane som huvudägare, såg omsättningen växa med 21 procent till 454 miljoner kronor i fjol. Samtidigt minskade förlusten med 33 Mkr till 11 Mkr, enligt siffror som Di Digital fått ta del av.

”Vi befinner oss fortsättningsvis i en stark expansionsfas vilken beräknas fortsätta under kommande räkenskapsår”, säger Jonny Simonsson, finanschef på Cool Company.

I slutet av förra året tog man in 42 miljoner kronor i en aktieemission. Pengarna skulle användas för att växla upp tillväxten i Sverige, Norge och Storbritannien. Sedan dess har antalet användare ökat från 53 000 till drygt 60 000, varav merparten i Sverige. 

Läs mer: Appjobs ökade 600 procent – spår accelererad gigekonomi

I en intervju med Di Digital i december 2019 berättade vd:n Michael Sundquist att man bland annat utvecklade en ny tjänst man kallade Topskills. Nu står det klart att Topskills, som funnits i en testversion sedan april, lanseras skarpt. 

I ett pressmeddelande skriver bolaget att tjänsten matchar frilansares profiler med uppdrag utefter kompetens, tillgänglighet och plats. Appen funkar lite som dejtingappen Tinder: Frilansaren får uppdateringar om nya jobb och kan därefter swipea bland matchade uppdrag, vänster för att avvisa och höger för att välja. 

”Vi vet att det både är tidskrävande och stressande för frilansare att hitta nya uppdrag som kan ta vid där det nuvarande slutar. Med Topskills finns ens profil ständigt tillgänglig att matchas utefter de kriterier och tillgängligheten man själv angivit, som en rekryteringsrobot som jobbar åt en dygnet runt”, säger Melanie Temml, rekryteringsexpert på tjänsten som går under namnet ”Topskills by Cool Company”.

Läs mer: Red Flag och Bokio går samman: ”Bra läge för automatiserad bokföring” 

Enligt bolaget screenas varje registrerad profil av en rekryteringsexpert innan den släpps in i appen. På det sättet säkerställer man att varje profil har den typ erfarenhet och kompetens som kan matchas med uppdrag.

”Vi screenar alla genom korta intervjuer innan de släpps in i appen. Tror vi inte att vi kommer kunna förse profilen med uppdrag vill vi inte ge fel förväntningar genom att släppa in personen och riskera att hen förblir utan matchningar”, säger Melanie Temml.

För frilansare är det gratis att skapa en profil, bläddra bland uppdrag och ansöka. Även för företag är det gratis att publicera uppdrag och få frilanskandidater presenterade. Det är först när frilansaren fakturerar för uppdraget som företaget betalar en procentandel som förmedlingsavgift.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer