Hoppa till innehållet

Giganternas kamp i EU: Kan bli ett dråpslag för startups och innovation

Mediehusen är vinnarna när EU-parlamentet röstade igenom nya upphovsrättsregler under onsdagens session i Strasbourg. Nu får de både betalt för artiklar som sprids på sociala medier, och spridningen på plattformarna. Förlorarna blir förmodligen startupbolagen, skriver Di Digitals reporter Fredrik Björkman.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

(Di Digital/Strasbourg)

”En svart dag för internet.” 

Så beskrev miljöpartiets Max Andersson parlamentets beslut att rösta igenom de nya, kontroversiella, upphovsrättsreglerna i Strasbourg under onsdagen. 

Läs mer: Svenska EU-politikernas besvikelse över länkskatten: ”En svart dag för internet” 

Framför allt är det artiklarna 11 och 13 som väckt ont blod mellan meningsmotståndarna.

Artikel 11 innebär förenklat att techjättar som Facebook, Google och Youtube måste betala licenser till upphovsrättsägarna för länkat material som användarna lägger upp. 

Artikel 13 slår fast att upphovsrättsligt skyddat material snabbt ska plockas bort från sajter och plattformar.

En teknisk lösning för detta kan vara ett filter som söker igenom materialet som uppladdas och sorterar bort material som misstänks strida mot bestämmelserna. 

Striden stod mellan två giganter: Upphovsrättsinnehavare, däribland stora mediehus, och de stora teknikjättarna. Vinnaren blev mediehusen som nu ska få betalt när användare länkar till artiklar.

EU: Grönt ljus för att ta betalt för länkar 

Det kan vara en användare som läser en artikel från Dagens industri och bestämmer sig för att sprida den på Facebook. 

Dagens industri kommer få betalt av Facebook som också hjälper tidningen att sprida materialet till Facebookanvändare. Win-win för tidningen. Men hur blir det för användarna i det långa loppet?

Tanken med de nya reglerna är att kraven på licensavgifter och filter inte ska gälla för små företag. 

Facebook och Google har miljarder användare och är jättar, ingen tvekan. Men hur är det med Snapchat och andra bolag som försöker nå popularitet bland användarna genom nyskapande plattformar? 

Att upphovsrättsinnehavare ska få betalt för sina verk är rimligt, men risken är att startupbolag som utvecklar nya plattformar för användare får svårt att etablera sig om de tidigt i sin utveckling omfattas av reglerna och därmed måste börja betala licenser och utveckla eller köpa in kostsamma filter. Det kan bli ett dråpslag för startupbolag och därmed hämma viktig innovation.

Det skulle också innebära att marknaden för plattformar, med just Facebook och Google i ledningen, cementeras ytterligare och att nya innovativa plattformar inte kommer användarna till godo. 

Vi kan alltså vara fast med Facebook, Twitter och Instagram under en lång tid framöver. 

För startupbolagen, som försöker ta fram nya plattformar, kan gårdagen ha varit en svart dag. Men för den stora majoriteten av användarna, som redan använder, trivs bra på och är nöjda med Facebook, Twitter och Instagram, är det på sin höjd ännu en grå dag på internet.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera