Annons

Gjorde en halv miljard på Izettle – nu går Håkan Roos in i Smart Eye

Håkan Roos har investerat i Smart Eye, vars teknik följer ögonrörelserna hos bilförare. Bland kunderna finns kinesiska Geely.
Håkan Roos har investerat i Smart Eye, vars teknik följer ögonrörelserna hos bilförare. Bland kunderna finns kinesiska Geely. Foto: Press
Håkan Roos, som investerade tidigt i det svenska betalbolaget Izettle, har köpt in sig i ögonstyrningsbolaget Smart Eye.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det var i september som Smart Eye genomförde en riktad nyemission för att skynda på utvecklingen av självkörande bilar ihop med land andra Volvo Cars storägare Geely.

Bolaget tog in 114 miljoner kronor från bland andra Swedbank Robur Ny Teknik och AMF Fonder.

Nu framkommer det att Håkan Roos också deltog i emission. Han köpte då 400 000 aktier, enligt ny data från ägartjänsten Holdings.

Emissionskursen på 52 kronor ger en total investering av Håkan Roos på 20,8 miljoner kronor.

När Izettle tidigare i år såldes till Paypal ägde Håkan Roos aktier värda omkring 700 miljoner kronor. Hela köpeskillingen landade på 19 miljarder kronor.

Tidigare i år var Håkan Roos med på Di Digitals lista över techmiljardärer, där Izettle-affären och hans innehav i medtecbolaget Addlife räknades in. Tidigare var han bland annat känd som storägare i klädmärket Björn Borg.

Smart Eye utvecklar en mjukvara som följer ögonens rörelser hos bilförare. Det är en komponent i så kallad partiell självkörning. Tekniken kan då säkerställa att föraren har vägen och kontrollpanelen under uppsikt.

Hittills i år har Smart Eye stigit med 35 procent på börsen, räknat på tisdagens stängningskurs.

Läs mer: Här är Sveriges 41 techmiljardärer 2018 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer