Annons

Glädjebesked för Kinnevik – matköpen fortsätter öka på nätet

Kinneviks vd Georgi Ganev.
Kinneviks vd Georgi Ganev. Foto: Martina Huber.
E-handeln av mat fortsätter att öka. Ett gott besked för Kinnevik som nyligen storinvesterade i Mathem.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I februari stod det klart att Kinnevik investerar 900 miljoner kronor i Mathem. Satsningen innebar att bolaget skulle fortsätta växa i snabb takt för att ta större marknadsandelar.

Läs mer: Kinnevik investerar 900 miljoner i Mathem 

Kinneviks drag ser ut att vara lyckat redan nu.

Enligt Postnords kvartalsvisa rapporter kring e-handel, som tas fram i samarbete med HUI Research, ökar försäljningen av mat på nätet i Sverige. Under första kvartalet ökade tillväxten för matkassarna på internet med 19 procent.

Under 2018 omsatte Mathem 1,5 miljarder kronor, enligt grundaren Tomas Kull. Det är en intäktstillväxt på nästan 36 procent från 1,1 ,miljarder under 2017.

När affären med Kinnevik stod klar värderades Mathem till 2,4 miljarder. En värdering som sannolikt stiger om tillväxten av mat via nätet fortsätter att öka framöver. 

Rapporten berättar att var åttonde e-handelskonsument e-handlat mat under första kvartalet i år. Snittköpet ligger på 1106 kronor.

Läs mer: En av fyra lämnar krisdrabbade Linas Matkasse 

Dock har tillväxten mattats av något enligt Postnords rapport. Snabba leveranser ses, knappast förvånande, av logistikbolaget som avgörande i matkassekriget på nätet.

”De stora kedjorna rustar för volymjakt och Axfood gjorde under kvartalet upp med tyska Witron om teknik för ett högautomatiserat lager som ska förläggas till Bålsta norr om Stockholm och vara i full drift 2023. Sedan tidigare har Ica tecknat avtal med Ocado i liknande syfte”, framgår i rapporten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer