Annons

Glasögon ska stålsätta metallindustrin mot kompetensbrist

I augusti drar Tobii igång ett forskningsprojekt som ska minska kompetensbristen inom svensk metallindustri – med hjälp av ett par glasögon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska ögonsensorbolaget Tobii har länge erbjudit produkter för att förbättra kommunikation, bland annat för personer med funktionshinder. På senare tid har bolaget även gett sig in i VR- och spelvärlden. Nu ska forskningsavdelningen Tobii Pro Insights undersöka hur eye tracking-glasögon kan förbättra kompetensförsörjning i metallindustrin. 

”Det blir möjligt att se var den som bär glasögonen fäster mest uppmärksamhet. På så sätt kan man ta reda på vad i arbetet som kräver fokus och vad som sker automatiserat”, förklarar projektledaren Martin Arvidsson.

Läs mer: Ögonbolaget Tobii ökar omsättningen 

Själva glasen har en inbyggd kamera och i bågarna sitter ytterligare fyra stycken som filmar ögonen på bäraren. Via en extern styrenhet kan man betrakta vad som händer framför personen, vad den har tittat på, var blicken fixeras och hur länge. 

Tanken är att förenkla upplärningen av nya medarbetare inom metallindustrin. Den som lär ut bär glasögonen och ska via styrenheten snabbare kunna föra vidare sin expertis.

Uddeholm, Gnosjö Automatsvarvning och Bufab Lann kommer att delta i projektet genom att låta anställda testa produkten. Finansieringen kommer delvis från bolagen, som tillsammans bidrar med runt 3,5 miljoner kronor och i utbyte får låna ett flertal glasögon. Men Tobii har även blivit beviljade 2,5 Mkr från stålindustrins branschorganisation Jernkontoret och statliga innovationsmyndigheten Vinnova.

Projektet är fördelat över en treårig plan. I den första sekvensen ska mätningar göras för att specificera studiernas upplägg. Därefter testas produkten, för att slutligen utvärderas och justeras.

Läs mer: Tobii-grundare kliver åt sidan 

Varför behövs glasögonen? Räcker inte den befintliga upplärningsprocessen? 

”Det finns inget annat sätt att mäta uppmärksamhet i verkliga miljöer. Med glasögonen kan du se vad folk fokuserar på medan de utför sina uppgifter och på så sätt fånga upp kunskap som man lär sig på jobbet, sådant som är svårt att artikulera i ord och skrivna instruktioner”, säger Martin Arvidsson.

Vad ska effekten bli för bolagen?

”Framför allt ska det gå mycket snabbare att lära upp folk till temporära tjänster, som sommarjobbare till exempel. Vi hoppas även kunna förbättra intern kompetensutbildning och överbrygga språkbarriärer vid anställning av nyanlända.”

För att omvandla studierna till konkret nytta för industrin är även andra aktörer involverade i projektet. Det handlar till exempel om Teknikföretagen och IF Metall.

Om resultatet visar sig överensstämma med förväntningarna hoppas Tobii att fler branscher kan använda sig av glasögonen i framtiden.

Läs mer: Tobii presenterar nya spel med eyetracking 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer