Hoppa till innehållet

Gleechi utbildar för svåra situationer i industrin med vr – EU-fond investerar

Startupen Gleechi hjälper företag att utbilda sina anställda med hjälp av virtual reality. Nu får bolaget 24 miljoner kronor att investera från EU:s riskkapitalfond EIC Fund, som investerar i teknikbolag. 

Gleechis tre medgrundare från vänster till höger: teknikchef Kai Hübner, vd:n Jakob Way och Dan Song, research- och utvecklingchef.
Gleechis tre medgrundare från vänster till höger: teknikchef Kai Hübner, vd:n Jakob Way och Dan Song, research- och utvecklingchef.Foto: Pressbild

Det nya kapitalet kommer bland annat att användas till att bygga ut och förbättra bolagets plattform, som tillhandahåller interaktiva utbildningar genom virtual reality, vr, enligt Jakob Way, medgrundare och vd för Gleechi. 

”Vi har sett att det finns en efterfrågan för det här och den har också accelererat på grund av pandemin. Så det är rätt tajming nu att gasa på och det här blir ett första test av produkten i ett skalbart format”, säger han.

Vr-utbildningarna, som i vissa fall också kan beskrivas som yrkesutbildningar, riktar sig framför allt mot företag som utför praktiskt arbete. Tanken är att anställda ska lära sig bättre genom att faktiskt utföra sysslor och arbetsuppgifter, istället för att till exempel läsa sig till informationen. Det handlar om att ersätta praktiska arbetsmoment – som ibland kan vara svåra eller farliga – genom att simulera dem.

”Med den här typen av teknik kan du slängas in i ett scenario utan att behöva åka till ett träningscenter som bara finns i ett annat land, eller träna på ett livsfarligt batteri. Anställda behöver inte gå bredvid någon på ett industrigolv och vänta i ett halvår på att en viss situation ska uppstå för att de ska kunna prova hur det fungerar, utan kan få testa det direkt genom vr.”

Investeringen är en liten del i en större satsning där EU har vigt 10 miljarder euro, motsvarande 100 miljarder kronor, till sitt innovationsråd European Innovation Council över de kommande sju åren. 

Ungefär 60 procent delas ut i form av rena bidrag till startupbolag, där ett enskilt företag kan få ta del av uppemot 2,5 miljoner euro. Resterande medel, motsvarande 40 miljarder kronor, investeras av EIC Fund.

”Jämfört med USA och Kina så hamnar vi efter då det är svårt för deep tech-bolag, alltså tekniktunga techbolag, som vårt att få in tillräckligt med pengar. Det är inte bara i Sverige utan hela Europa, så EIC satte upp fonden för att täcka det gapet”, säger Jakob Way.

Läs även: Industriellt VR-bolag tar in halv miljard – flera svenska investerare ombord

Gleechi har nu påbörjat en kommersialiseringsfas, efter att under flera år ha testat och verifierat sin teknik tillsammans med bolag som ABB och Siemens. I det inledande skedet handlar det om att paketera och sälja vr-utbildningar för att skala upp verksamheten, säger Jakob Way.  

”Vi går från ett stadie där vi fokuserat väldigt mycket på att testa och utvärdera vår teknik, till att lansera plattformen och testa den på några första kunder.”

Han säger att intresset för vr-utbildningar ökat under pandemin eftersom de gör det möjligt att träna på arbetsmoment i ett motsvarande verkligt scenario och samtidigt undvika fysiska sammankomster. 

”Vi utbildar också sjukhuspersonal i hur de ska hantera utrustning på ett säkert, sterilt och korrekt sätt. Och det har varit en utmaning under pandemin eftersom folk måste ut och faktiskt träna på de här arbetsmomenten för att lära sig dem, men det går inte att göra hur som helst i den här situationen.”

Delar av kapitalet kommer också gå till att rekrytera teknisk talang. Gleechi har i dag 20 anställda, vilket är nästan dubbelt så många sedan september, och ska under 2021 fortsätta att växa personalstyrkan till strax under 30 personer, uppger Jakob Way.

Gleechi hade 2019 en omsättning på 1,3 miljoner kronor och rapporterade en förlust på 15,5 Mkr. Vd:n Jakob Way förväntar sig att vända till vinst i samband med att vr-utbildningarna kommersialiseras i större skala. Bolagets siffror för 2020 är ännu inte offentliga.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera