Annons

Global succéapp censurerar Kina-kritiskt innehåll, enligt läckta dokument

Moderatorerna på den populära appen Tiktok har fått i uppdrag att censurera innehåll som kan vara misshagligt för den kinesiska regimen, enligt läckta dokument som The Guardian tagit del av.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den kinesiska videoappen Tiktok har nått omkring 600 miljoner användare världen över sedan starten 2014.

Appen, där man kan skapa 15-sekunders videoklipp och synka dessa till musik, är även populär bland tonåringar Sverige enligt de årligt återkommande rapporterna Svenskarna och internet.

I takt med framgångarna har videotjänsten också hamnat i blåsväder. Bland annat har företaget bakom appen anklagats för att skicka användardata till Kina, vilket lett till böter i USA.

I en granskning gjord av The Guardian framkommer nu att Tiktok instruerar sina innehållsmoderatorer att censurera innehåll som kan misshaga den kinesiska regimen.

Enligt de läckta dokument som tidningen har tagit del av ska bland annat videos som nämner Himmelska fridens torg, självständighet för Tibet eller Falun Gong, vara föremål för censuren.

Det har tidigare riktats misstankar om att innehåll som är kritiskt mot den kinesiska regimen censureras på Tiktok.

Washington Post skrev i mitten av september att en sökning efter ”Hong Kong” i videoappen knappt visade några spår efter de oroligheter och demonstrationer som präglat staden de senaste månaderna.

Bytedance, det bolag som äger Tiktok, säger till The Guardian att dokumenten som de har sett slutade användas i maj i år.

Bolaget menar att i takt med att Tiktok har vuxit och blivit en global app har riktlinjerna uppdaterats. Innehålls- och modereringspolicyn är i dag därför anpassad efter lokala förhållanden, enligt bolaget.

Kinesiska Bytedance är ett av världens högst värderade startupbolag med ett uppskattat värde på 75 miljarder dollar, motsvarande drygt 700 miljarder kronor. 

Bolaget lanserade Tiktok i Kina under 2016. Året efter köpte Bytedance appen Musically och slog ihop den med sin egen för att ta sikte på den amerikanska marknaden.

Läs även: Tiktok-ägare lanserar censurerad sökmotor 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer