Hoppa till innehållet

God för 2 miljarder – kan satsa allt på ”impact”

Klarnas grundare Niklas Adalberth står redo att investera flera miljarder i bolag som har världsförbättring som en del av sin affärsidé. ”Vi vill förändra synen på dessa typer av investeringar”, säger han vid Di Impact Summit i Åre. 

Niklas Adalberth
Niklas AdalberthFoto: Jack Mikrut

Omkring 800 personer deltar i Åre Business Forum som hålls för tionde året i rad. Nytt för i år är att Dagens Industri anordnar Impact Summit i samarbete med Google. I fokus står investeringar i så kallade ”impactbolag”, det vill säga bolag vars affärsidé handlar lika mycket om att lösa samhällsproblem som att tjäna pengar.

På scen syntes bland andra Klarnamiljardären Niklas Adalberth, som driver Norrsken Foundation. Stiftelsen erbjuder subventionerad kontorshyra till 120 olika startupbolag som jobbar för att lösa samhällsutmaningar. 

”Pengar har en stark korrelation till lycka, upp till 50 000 kronor i månaden. Därefter är det kraftigt avtagande. Därför känns det mer meningsfullt att bygga Norrsken”, säger han.

Niklas Adalberth har personligen donerat 700 miljoner kronor till Norrsken. En del av pengarna har gått till en fond som redan investerat i 16 impactbolag. Ett exempel är Karma, en app som motverkar matsvinn. Sedan Norrsken investerade i Karma har bolaget lyckats locka till sig över 100 Mkr från bland andra Kinnevik KINV B +1,43%Dagens utveckling och Electrolux.

Läs mer: Allt fler techentreprenörer vill rädda världen: ”Våra 700 miljoner räcker inte” 

Niklas Adalberth säger sig stå redo att investera lejonparten av sin förmögenhet på detta vis. Han säger att han inte vill lämna efter sig ett stort arv för familjer att förvalta.

”Jag har ungefär 2 miljarder totalt. Ska allt gå in i Norrsken i slutändan? Kanske. Många pratar ju om ränta på ränta som jordens åttonde underverk. Det samma gäller för impact.”

En annan person på scen vid Impact Summit är Susanna Campbell, investerare och tidigare vd på Ratos RATO B +2,44%Dagens utveckling. Hon har bland annat hjälpt Niklas Adalberth att sätta upp sin investeringsfond och är även styrelseledamot i batteribolaget Northvolt.

”Det är fantastiskt roligt att kunna kombinera en bra affär med en bra effekt. Men det är också en god chans att investera i de stora megatrenderna som vi ser. Förflyttningen mot hållbarhet har bara börjat tror jag”, säger hon.

Även Anna Wikland, Sverigechef Google, syntes på scen med ett budskap att teknisk utbildning kan förbättra världen och samtidigt skapa nya jobb. Google står bland annat bakom Digitalakademin som nu turnerar Sverige ihop med Almi och Arbetsförmedlingen.

För att inspirera andra har Norrsken under veckan listat 100 nordiska startupbolag vars affärsidé kan få en bestående positiv inverkan på världen.

”Vi vill förändra synen på impactstartups och visa att man kan använda affärsmodeller för att göra världen bättre. Jag upplever, med den starten vi haft, att det faktiskt kanske kan göra en skillnad i slutändan”, säger Niklas Adalberth.

Se klippet från Impact Summit här. 

Läs mer: Här är Klarnamiljardärens 100 favoritbolag

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera