Annons

God för 2 miljarder – kan satsa allt på ”impact”

Niklas Adalberth
Niklas Adalberth Foto: Jack Mikrut
Klarnas grundare Niklas Adalberth står redo att investera flera miljarder i bolag som har världsförbättring som en del av sin affärsidé. ”Vi vill förändra synen på dessa typer av investeringar”, säger han vid Di Impact Summit i Åre. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Omkring 800 personer deltar i Åre Business Forum som hålls för tionde året i rad. Nytt för i år är att Dagens Industri anordnar Impact Summit i samarbete med Google. I fokus står investeringar i så kallade ”impactbolag”, det vill säga bolag vars affärsidé handlar lika mycket om att lösa samhällsproblem som att tjäna pengar.

På scen syntes bland andra Klarnamiljardären Niklas Adalberth, som driver Norrsken Foundation. Stiftelsen erbjuder subventionerad kontorshyra till 120 olika startupbolag som jobbar för att lösa samhällsutmaningar. 

”Pengar har en stark korrelation till lycka, upp till 50 000 kronor i månaden. Därefter är det kraftigt avtagande. Därför känns det mer meningsfullt att bygga Norrsken”, säger han.

Niklas Adalberth har personligen donerat 700 miljoner kronor till Norrsken. En del av pengarna har gått till en fond som redan investerat i 16 impactbolag. Ett exempel är Karma, en app som motverkar matsvinn. Sedan Norrsken investerade i Karma har bolaget lyckats locka till sig över 100 Mkr från bland andra Kinnevik och Electrolux.

Läs mer: Allt fler techentreprenörer vill rädda världen: ”Våra 700 miljoner räcker inte” 

Niklas Adalberth säger sig stå redo att investera lejonparten av sin förmögenhet på detta vis. Han säger att han inte vill lämna efter sig ett stort arv för familjer att förvalta.

”Jag har ungefär 2 miljarder totalt. Ska allt gå in i Norrsken i slutändan? Kanske. Många pratar ju om ränta på ränta som jordens åttonde underverk. Det samma gäller för impact.”

En annan person på scen vid Impact Summit är Susanna Campbell, investerare och tidigare vd på Ratos. Hon har bland annat hjälpt Niklas Adalberth att sätta upp sin investeringsfond och är även styrelseledamot i batteribolaget Northvolt.

”Det är fantastiskt roligt att kunna kombinera en bra affär med en bra effekt. Men det är också en god chans att investera i de stora megatrenderna som vi ser. Förflyttningen mot hållbarhet har bara börjat tror jag”, säger hon.

Även Anna Wikland, Sverigechef Google, syntes på scen med ett budskap att teknisk utbildning kan förbättra världen och samtidigt skapa nya jobb. Google står bland annat bakom Digitalakademin som nu turnerar Sverige ihop med Almi och Arbetsförmedlingen.

För att inspirera andra har Norrsken under veckan listat 100 nordiska startupbolag vars affärsidé kan få en bestående positiv inverkan på världen.

”Vi vill förändra synen på impactstartups och visa att man kan använda affärsmodeller för att göra världen bättre. Jag upplever, med den starten vi haft, att det faktiskt kanske kan göra en skillnad i slutändan”, säger Niklas Adalberth.

Se klippet från Impact Summit här. 

Läs mer: Här är Klarnamiljardärens 100 favoritbolag

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies