Hoppa till innehållet

Goldman Sachs överväger bitcoinhandel

Den amerikanska investementbanken Goldman Sachs överväger att börja erbjuda handel med bitcoin och andra digitala valutor. Det uppger källor för The Wall Street Journal. 

Lloyd Blankfein,vd för Goldman Sachs.
Lloyd Blankfein,vd för Goldman Sachs.Foto: Mark Lennihan

Bitcoin och andra digitala valutor fortsätter att vara en het potatis i finansbranschen. Nyligen gick JP Morgans vd Jamie Dimon till hårt angrepp mot Bitcoin som han beskrev som "värre än en tulpanbubbla" och sa även att om någon av hans anställda började handla med Bitcoin skulle de få sparken. 

Läs mer: JP Morgans vd: Bitcoin värre än tulpanlökar

Även Ray Dalio, grundare av världens största hedgefond Bridgewater Associates, uttryckte nyligen skepsis för Bitcoin i en intervju med CNBC:s "Squaek Box". 

”Du kan inte göra många transaktioner med den. Du kan inte spendera den enkelt. Den är inte till för att behålla och skapa värde. Bitcoin är en högst spekulativ marknad. Bitcoin är en bubbla”, sade Ray Dalio till CNBC. 

Goldman Sachs ser dock ut att ha en betydligt ljusare syn på digitala valutor. Enligt uppgifter till The Wall Street Journal överväger investmentbanken nämligen att ge sig in i marknaden för digitala valutor. 

"Som en respons till våra klienters intresse för digitala valutor utforskar vi hur vi kan tjäna dem bäst på detta område", säger en talesperson på Goldman Sachs till The Walls Street Journal. 

På tisdagskvällen svensk tid gick Goldman Sachs vd Lloyd Blankfein ut på mikrobloggen Twitter och meddelade att han inte tänkt klart kring Bitcoin, men poängterade att folk även var skeptiska när papperssedlar ersatte guld.

 

Även på nationell nivå går synen på digitala valutor i sär. Kina valde nyligen att slå ned på digitala valutor med striktare regler medan Japan har valt att omfamna dem och skapat ett regelverk för att legitimera handeln. 

Enligt Coindesk har värdet på Bitcoin stigit med drygt 340 procent sedan årsskiftet. På onsdagen kostar en Bitcoin omkring 4 295 dollar, motsvarande 34 800 kronor. 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera