Annons

Goldman Sachs: ”Tesla behöver 10 miljarder dollar innan 2020”

Teslas vd och storägare Elon Musk.
Teslas vd och storägare Elon Musk.
Elon Musk säger att Tesla ska kunna gå med vinst efter halvårsskiftet. Men Goldman Sachs spår att elfordonstillverkaren behöver ytterligare 10 miljarder dollar i finansiering innan 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs spår att elfordonstillverkaren Tesla kan komma att behöva ytterligare 10 miljarder dollar i finansiering innan 2020. Det rapporterar Bloomberg News.

Utlåtandet kommer mitt i en tuff vecka för Tesla, och dess omstridde vd, grundare och storägare Elon Musk. Under veckans tre första dagar har Teslas aktie fallit med närmare 5 procent till 286,5 dollar. Sedan toppnoteringen förra året har cirka en fjärdedel av företagets börsvärde försvunnit. Följ Teslas börskurs här.

Aktiens fall tycks ha spätts på av uppgifter om ett nytt planerat byggstopp för den haussade Model 3. Medan börsen fortfarande var öppen skrev nyhetsbyrån att tillverkningen av "folk-elbilen" Model 3 ska stoppas än en gång, i nästan en vecka, den 26–31 maj. Det sker visserligen för att effektivisera löpande bandet så att produktionen sedan ska kunna öka. Men på Wall Street väcker förseningarna oro och skepsis. 

Elon Musk har sagt att Tesla ska kunna gå med vinst efter halvårsskiftet, men det hänger på att man uppnår målen kring Model 3. Även Goldman Sachs utlåtande kan öka marknadens skepsis till Musks ofta överoptimistiska utlåtanden.

I börsvärde är Tesla fortfarande USA:s näst största biltillverkare, med ett marknadsvärde på 49,97 miljarder dollar. Det är mer än Fords börsvärde på 44,46 miljarder dollar. GM är störst, med ett börsvärde på 53,14 miljarder dollar. Alla tre biltillverkare har dock sett sina aktier backa i år. 

För Tesla hänger den framtida värderingen inte främst på efterfrågan, som är stark i nuläget, utan på om bolaget ska komma upp i kapacitet snabbt nog att bli lönsamt. Bolaget bränner cirka 100 miljoner kronor per dag just nu. 

Läs mer: Andreas Cervenka: Bisarr Elon Musk skrämmer Wall Street 

Finwire / Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies