Annons

Golvläggarrobot tar in kapital inför lansering

Fredrik Viksten är medgrundare och vd för robotbolaget Cbot.
Fredrik Viksten är medgrundare och vd för robotbolaget Cbot.
Cbot har tagit fram en plattläggarrobot för byggindustrin. Nu tar Linköpingsbolaget in 5,8 miljoner kronor inför lanseringen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Många av jobben i byggbranschen kommer i framtiden ersättas av robotar. Nu har Linköpingsföretaget Cbot (NTL), som grundades 2013, utvecklat en automatisk plattsättar-robot, som potentiellt kan bli startskottet för ett stort paradigmskifte i byggsektorn. 

”Grunden för automation är att uppgiften är repetitiv. Det fanns många förslag för första produkt men när det gällde golv kände vi att vi kunde bygga en lämplig maskin med de resurser vi hade. Till skillnad från andra system där robotar är fastbultade är de robotar vi bygger flyttbara”, säger Fredrik Viksten, vd och medgrundare av Cbot.

Cbots robot har utvecklats för att plattlägga stora ytor, till exempel golv i stormarknader, gallerior och på flygplatser. Golvläggning på dessa stora ytor sköts idag för hand, vilket är både slitsamt och tidsödande. Med hjälp av sensorer och artificiell intelligens kan Cbots golvrobot nu ersätta det manuella arbetet. 

Läs även: Utmanarbolaget som vill damma av byggbranschen 

Bolaget, som hittills har klarat finansieringen genom att åta sig konsultuppdrag samt på bidrag från Vinnova, har nu tagit in 3,2 miljoner kronor i riskkapital från Almi invest och Linköpings Universitets investeringsgren. Förutom det tecknar Cbot även ett lån av Almi Företagspartner på 2,6 Mkr.

”Vi kommer göra fler nyemissioner framöver, men vi vill nå så många värdehöjande milstolpar som möjligt och det här tilläggslånet gör det möjligt”, säger Fredrik Viksten.

Med hjälp av det nya kapitalet siktar Cbot på att lansera sin plattläggarrobot redan hösten 2017. 

”Tanken är att vi ska lansera en färdig produkt i höst”, säger Fredrik Viksten.

Läs även: Ny rapport från Vita huset varnar för arbetslöshet i AI:s spår

Bolaget har redan ett kontrakt med byggföretaget Golvimporten Entreprenad som snart kommer att använda en av Cbots robotar vid ett av sina byggprojekt. 

”De kommande veckorna ska vi börja planera för när vi ska ut och börja lägga riktiga golv tillsammans med dem. Det är roligt”, säger Fredrik Viksten.

Men Cbots plattsättarrobot är bara startskottet för bolaget. Bolagets utveckling av en plattform för mobila robotar, som ser och förstår sin omgivning, ska även kunna göra robotlösningar för e-handel och logistik.

Cbot var även ett av de tävlandet bolagen i Di Startup Tour i Linköping i fjol.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer