Annons
Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Google är Avestas hemliga markköpare

Älvdalens natur t.h., t.v. Googles vd Sundar Pichai.
Älvdalens natur t.h., t.v. Googles vd Sundar Pichai. Foto: Montage/TT
Sveriges nästa datacenter kan komma att byggas i Dalarna. Det är nämligen sökjätten Google som är den hemliga köparen av ett större stycke land i Avesta.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under 2016 sålde Avesta kommun 109 hektar mark till ett icke-namngivet bolag för uppemot 33 miljoner kronor. Nu står det klar att det är sökjätten Google som är köparen, avslöjar DN.

Då kunde näringsminister Mikael Damberg bekräfta att spekulanten är en ”stor aktör” som står i paritet med Amazon och Facebook. 

Läs mer: Damberg bekräftar: Techjätte bygger datacenter i Avesta 

Nästa år kommer Google börja bygga kringliggande infrastruktur. Dock handlar det i detta skede om rena förberedelser. Att centret ska byggas är inte helt klart, säger Farshad Shadloo, kommunikationschef på Google, till DN.

Sökjätten har tidigare meddelat att man köpt mark i Danmark och har sedan en tid tillbaka ett datacenter i ett gammalt pappersverk i Finland. Enligt Google har man investerat nästan 8 miljarder kronor i den finska anläggningen. 


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post