Hoppa till innehållet

Google-chefen: EU kan tvinga oss att lägga ned nyhetstjänsten

Om EU genomför de nya reglerna om upphovsrätt, kan Google behöva stänga ned sin nyhetstjänst. Det varnar sökjättens chef för Google News i en intervju.

På måndag nästa vecka ska EU-parlamentet, rådet och kommissionen sätta sig ned för sjätte gången för att försöka komma överens om EU:s uppmärksammade lagförslag kring upphovsrätten i unionen.

Läs mer: Striden om upphovsrätten i EU: Förhandlingarna har strandat 

Nu varnar Richard Gingras, Googles chef för sökjättens nyhetstjänst Google News, som samlar nyheter från publicister som sökträffar, att nyhetstjänsten kan läggas ner om EU går vidare med de nya bestämmelserna.

”Jag kan inte komma med det beslutet nu eftersom vi inte vet än. Men det är definitivt ett alternativ vi har på bordet, ett ganska rimligt sådant”, säger han under ett intervjutillfälle där Di Digital medverkar.

Det största problemet i upphovsrättsförslaget för Googles News del är artikel 11, enligt Richard Gingras. Artikel 11 har kallats för "länkskatt" av kritiker och innebär i korthet att plattformar som Facebook och Google måste betala licenser för länkat material som användarna lägger upp.

Enligt bestämmelserna kan det handla om rubriker, artikelbilder, skärmdumpar eller ingress från en tidningsartikel.

Googles toppchef Richard Gingras menar att artikel 11, som den är utformad i dag, kommer leda till att de större publicisterna som äger upphovsrättsskyddat material gagnas av förslaget medan de mindre kommer bli lidande. I slutändan är det dock användaren som straffas hårdast, säger han.

”Det kommer leda till att konsumenterna får sämre tillgång till innehåll.” 

Richard Gingras pekar på Spanien som ett exempel. Där testades en liknande lagstiftning under 2014, vilket ledde till att Google lade ner nyhetsverksamheten i landet.

”Det vi lärde oss av Spanien var att internet-trafiken gick upp men nyhetstrafik gick ned. Publicister såg mindre trafik och mindre aktörer fick ännu mindre trafik. I slutändan fick användarna inte ta del av samma mängd information och nyheter som de kunde ta del av innan lagens inträde”, säger han.

Vidare menar Richard Gingras att Google inte har något ekonomiskt incitament för att fortsätta erbjuda Google News om bestämmelserna i artikel 11 införs. 

”Frågan blir hur mycket pengar vi kan spendera på detta. Google News genererar inga intäkter, det är en service för våra användare. Det kan bli så att vi måste sluta erbjuda Google News om detta går igenom”, säger han.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera