Annons

Google flyttade 156 miljarder till ett skalbolag på Bermuda

Foto: Matt Rourke
Sökjätten Google har använts sig av skalföretag på Bermuda för att slippa betala skatt på majoriteten av sina internationella vinster 2016. Det rapporterar Bloomberg. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Google har undvikit internationell vinstbeskattning genom att flytta över 15,9 miljarder euro, motsvarande 156,6 miljarder kronor, till ett skalföretag på Bermuda. Det framgår av inskickade dokument, rapporterar Bloomberg News. 

Mer precist handlar det om att Google har använt sig av två strukturer som går under namnen Double Irish och Dutch Sandwich.

Detta är en metod som IT-jätten använder för att slippa betala skatt på majoriteten av sina internationella vinster.

Läs mer: EU på väg att ge Google nytt miljardböter 

Upplägget är sådant att Google flyttar över intäkterna från ett irländskt dotterbolag till ett företag i Nederländerna som saknar anställda. Det i sin tur flyttar över pengarna till ett brevlådeföretag på Bermuda som ägs av ett annat Irland-registrerat företag.

Irland satte stopp för detta kryphål 2015 men har gett företag som använder sig av strukturen rätten att få fortsätta med detta fram tills slutet av 2020.

Google har i ett uttalande uppgett att man betalar alla skatter som krävs och att man följer skattelagstiftningen i alla de länder där man är verksamma.

Överföringarna ägde rum under 2016 och beloppet var 7 procent högre jämfört med året innan.

EU har tidigare kritiserat Google för att inte betala tillräckligt med skatt. 

(Finwire/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies