Annons

Google flyttade 204 miljarder kronor till paradisö – för att undvika skatt

Googles vd Sundar Pichai och hamnen Royal Naval Dockyard på Bermuda.
Googles vd Sundar Pichai och hamnen Royal Naval Dockyard på Bermuda. Foto: TT.
Under 2017 flyttade Google 204 miljarder kronor till skatteparadiset Bermuda i syfte att undvika skatt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Techjätten Google flyttade 19,9 miljarder euro, motsvarande 204 miljarder kronor, till skatteparadiset Bermuda under 2017. Det rapporterar Reuters med hänvisning till nederländska myndighetsdokument. 

Summan utgör merparten av Googles vinster utanför USA. Överföringarna har stigit från 156,6 miljarder kronor under 2016.

Upplägget går ut på att Google-koncernen flyttar över royaltyintäkter från ett irländskt dotterföretag till ett skalbolag i Nederländerna, som helt saknar anställda. Det för i sin tur över pengarna till ett brevlådeföretag på Bermuda som ägs av ett annat Irland-registrerat Google-företag. 

Den avancerade, men fortfarande lagliga, skatteplaneringen är känd som "Double Irish" och "Dutch Sandwich". På paradisön Bermuda i Atlanten betalar företag ingen bolagsskatt.

”Vi betalar alla skatter som krävs och följer lagarna i varje land vi opererar i över hela världen”, säger Google i ett uttalande.

Techjättar som Apple, Google och Facebook använder sig alla av arrangemanget. De har inte velat ta hem vinsterna till moderbolagen i USA, eftersom att de då kommer att beskattas på hemmaplan. Genom den kreativa skatteplaneringen har bolagen i stället lyckats få ned skattesatsen i Europa till runt 1-2 procent.

Under 2014 beslutade sig dock Irland för att fasa ut det hårt kritiserade arrangemanget efter påtryckningar från EU. Därför kommer Apple, Google och Facebook inte kunna nyttja fördelen förbi år 2020. 

Google själva uppger däremot att deras effektiva skattesats, på en global basis, i snitt legat på 26 procent under de senaste tio åren.

Läs mer: De amerikanska it-jättarnas svenska skattekupp 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer