Annons
David Ekholm, grundare och vd på Jalbum.

Google friar Jalbum – drar tillbaka anklagelserna om länkfusk

Drabbad av datafetma? Här är lösningen SPONSRAT AV IBM

Alphabets projekt testar att levera mat och mediciner i Australien.

Techjätten levererar tacos med drönare i Australien

Joakim Samuelsson på Ingram Micro och Kenneth Melchior, Nordenchef för Zalando.

Zalando börjar leverera från svenskt lager

Krys vd Johannes Schildt och Min Doktors nya vd Laurens Leurink.

Fördel Kry i jakten på digitala vårdbesök

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Google friar Jalbum – drar tillbaka anklagelserna om länkfusk

David Ekholm, grundare och vd på Jalbum.
David Ekholm, grundare och vd på Jalbum. Foto: Privat
Google hotade honom med svartlistning. Nu drar sökjätten tillbaka anklagelserna. “Det måste ha varit ett missförstånd”, säger entreprenören David Ekholm på Jalbum.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För en knapp månad sedan kunde Di Digital rapportera om hur David Ekholm, grundare av webbtjänsten Jalbum, hamnat i onåd hos sökjätten Google.

Google anklade då hans bolag för att ha manipulerat sin ranking hos sökmotorn med fejkade länkar. David Ekholm menade snarare att hans ranking var en naturlig följd av att Jalbum är en populär tjänst med många användare.

Påföljderna kan bli hårda när Google slår till mot misstänkt länkfusk. Att uteslutas ur sökresultaten kallas på branschspråk för svartlistning, och kan få helt förödande resultat för webbtjänster som är beroende av trafik från Google.

“Google uttrycker ännu så länge inte något explicit hot, men vi vet vad det handlar om. Antingen sänks ens ranking eller i värsta fall svartlistas man“, sa David Ekholm då till Di Digital.

Men nu drar Google, till synes utan förklaring, tillbaka sina anklagelser.

“Den kommer ett mejl från en noreply-adress där det stod att ‘the manual action has been removed’. Det är Googlespråk för att de lagt ned anmälan”, säger David Ekholm.

Har ni gjort några ändringar?

“Vi har börjat titta på en proaktiv lösning där vi markerar i koden att sidan är automatgenererad. Men det är ingenting vi berättat om för Google eller som slagit igenom särskilt brett än”, säger David Ekholm.

“Jag misstänker att varningen var automatgenererad och att de ändrade sig när en människa tittade på ärendet. Det vi gör skiljer sig i praktiken inte från vad som sker hos Wordpress, Blogger och andra stora tjänster”, fortsätter han.

Det blir som att släppa en atombomb för att ha ihjäl en ensam terrorist.

David Ekholm var tidigare mycket kritisk till Googles sätt att kommunicera med sajtägare och entreprenörer.

“Det finns ingen människa att kontakta för dialog. Man är dömd på förhand och ges bara möjlighet att klicka på en 'request review'-knapp när man tagit bort länkarna”, sa han nyligen till Di Digital.

Det nya beskedet från sökjätten betyder att verksamheten på Jalbum återgår till det normala. Men David Ekholm står fast vid sin kritik.

“Google är smarta och intentionen är rätt, men det faller lätt fel när man slår så brett. Det blir som att släppa en atombomb för att ha ihjäl en ensam terrorist. Jag hade uppskattat en förklaring, för sådana här saker sätter ju mig som sajtägare ur spel under ganska lång tid”, säger han.

Di Digital har sökt företrädare för Google i Sverige för en kommentar. 

Läs även: Svensk entreprenör i storbråk med Google


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post