Annons

Google investerar 6,4 miljarder i finsk småstad

Googles vd Sundar Pichai och den finska staden Fredrikshamn.
Googles vd Sundar Pichai och den finska staden Fredrikshamn. Foto: Tsering Topgyal och Ville Hyvönen.
Google gör en stor investering för att bygga ut sitt datacenter i den finska staden Fredrikshamn.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Techjätten Google investerar 600 miljoner euro, motsvarande 6,4 miljarder kronor, i sitt datacenter i finska Fredrikshamn. Planen är att bygga ut anläggningen med ytterligare plats för servrar.

Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till ett uttalande som nyhetsbyrån mottagit via e-post.

Bolaget slog upp portarna till ett första datacenter i staden redan 2011, efter att ha köpt en gammal pappersfabrik av svenska Stora Enso för 40 miljoner euro eller 433 miljoner kronor.

Google har försökt göra datacentret så miljövänligt som möjligt. De tusentals servrarna, som bland annat hanterar internetbolaget mejl- och karttjänster, kyls ned med havsvatten och får sin el från vindkraft.

I slutet av 2018 skrev man ett nytt tioårigt avtal om att köpa el från tre vindfarmar i Finland. 

Fredrikshamn har drygt 20 000 invånare och ligger vid Finska viken i närheten av gränsen till Ryssland. Totalt kommer Google nu ha investerat 1,4 miljarder euro, motsvarande 15 miljarder kronor, i staden.

Google har sedan tidigare offentliggjort att man planerar att göra stora investeringar i två datacenter i Danmark fram till år 2021.

2016 köpte man också 109 hektar mark i Sverige från Avesta kommun för 33 Mkr, men Google har ännu inte offentliggjort några detaljer om när byggstart väntas ske.

(Finwire/Di Digital)

Läs mer: Google miljardinvesterar i danskt datacenter 

Läs mer: Google är Avestas hemliga markköpare 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer