Annons

Google: Nordens appekonomi hotas av EU och brist på arbetskraft

Googles Sverige-chef Anna Wikland.
Googles Sverige-chef Anna Wikland. Foto: Hampus Andersson
Norden leder vägen i Europa genom att skapa fler jobb inom appekonomin än någon annan region. Trots det riskerar Sverige att förlora sin position om vi inte förser människor med färdigheter och kompetens som passar den digitala eran, skriver bland andra Googles Sverigechef.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

År 2009 grundades en app med funktionen att visa vem som ringer, även om personen i fråga inte fanns i telefonboken. Under Truecallers första vecka noterades otroliga 10 000 nedladdningar. I dag, ett hundratal miljoner användare senare, levererar Truecaller träffsäker information om inkommande samtal och mer till människor över hela världen.

Appekonomin har skapat 60 000 arbeten i Sverige, enligt en studie som nu publiceras av Copenhagen Economics i samarbete med Google. Den visar att företag som Truecaller genererar ett av åttio jobb i Sverige. För en helt ny jobbsektor är det en mycket hög siffra.

Vidare visar studien att Sverige har potentialen att fördubbla den siffran fram till 2021 till 119 000 jobb.

Appsektorn skulle därmed omfatta hälften så många direkta arbeten som jordbruksindustrin.

Andelen anställningar inom appekonomin i de nordiska länderna är högre än vad som uppmätts i något annat land i världen – inklusive USA.

Att bygga storskaligt har inte alltid varit enkelt

Den här typen av ekonomisk aktivitet är möjlig delvis tack vare Android och andra mobila operativsystem där en enda app kan nå en marknadspotential på 2 miljarder aktiva enheter. Android används av tusentals tillverkare såsom Samsung, HTC, Nokia, holländska FairPhone, finska Bittium och svenska Doro och Zound Industries för att erbjuda innovativa och prisvärda enheter över hela världen.

Alla appentreprenörer som blev intervjuade till studien är tydliga på en punkt: deras framgång är till stor del ett resultat av deras fokus på att satsa globalt från dag ett. Eftersom de nordiska marknaderna är relativt små, med endast 5–10 miljoner användare i varje land, är entreprenörerna i dessa länder väldigt medvetna om att man bör ha ett globalt tankesätt. Det har i somliga fall har lett till att deras appar har laddats ned en halv miljard gånger.

Att bygga storskaligt har inte alltid varit enkelt. Det mobila ekosystemet var fragmenterat innan 2012. Android existerade, men många telefontillverkare satsade tungt på att skräddarsy deras plattformar, vilket tvingade utvecklare att bygga olika appar för varje plattform till en stor kostnad. Android löste problemet genom att uppmuntra kompatibilitet tvärs över olika enheter.

Det här är dock ingen självklarhet. EU-kommissionen har kommit med anklagelser gentemot Android och dess marknadsställning som kan resultera i större fragmentering, vilket skadar utvecklare som nu kan bygga appar som fungerar sömlöst tvärs över tusentals olika enheter.

Apputvecklare vittnar om att deras största rädsla är att en brist på skickliga anställda kommer att minska deras tillväxt

Det är dock inte den enda risken som appekonomin möter.

Apputvecklare vittnar om att deras största rädsla är att en brist på skickliga anställda kommer att minska deras tillväxt. Lagstiftare behöver prioritera att säkerställa så att tillräckligt många nya utvecklare är tillgängliga.

Utbildning är nyckeln till detta. Och vi behöver inte bara fler människor som kan koda och bygga applikationer, utan också experter inom digital affärsverksamhet och marknadsföring.

Som en av de intervjuade VD:arna säger:

”På vissa sätt kan Skandinavien till och med vara bättre än Silicon Valley. Det vore verkligen en skam för den här europeiska regionen att tappa i den globala konkurrensen. Regering och näringsliv borde arbeta tillsammans för att försäkra att Norden behåller sin globala ledarposition i den globala ekonomin.”

Anna Wikland, Sverigechef, Google

Dr. Bruno Basalisco, managing economist, Copenhagen Economics

Michela Palladino, Director, European Policy and Government Relations, Developers Alliance

Detta är ett debattinlägg. Vill du också skriva? Hör av dig till digital@di.se!

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer