Annons

Google miljardinvesterar i danskt datacenter

Google investerar i datacenter som drivs av grön el.
Google investerar i datacenter som drivs av grön el.
Google har sedan tidigare köpt mark i Danmark. Nu uppger techjätten att man ska investera över 6 miljarder kronor i ett grönt datacenter på slätten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Google har redan i dag fyra datacenter i Europa och har den senaste tiden utökat planerna att fokusera på grön el. För bara ett par månader sedan slöt man ett tioårigt avtal om att köpa el från tre vindfarmar i Finland, där man redan tidigare har ett datacenter.

I Danmark har Google sedan tidigare köpt mark både i närheten av staden Fredericia i den östra delen av landet och vid Aabenraa i den södra. I Frederica, där Google står som ägare till 73 hektar, ska techjätten nu bygga ett nytt grönt datacenter. 

Enligt uppgifter ska bolaget investera cirka 600 miljoner euro, närmare 6,2 miljarder kronor, i datacentret som ska stå klart 2021.

Läs även: Amazons datacenter slukar energi: ’Stoppar nya bolag i Mälardalen’ 

Google uppger att bolagets datacenter i Europa förbrukar en tredjedel mindre el än genomsnittet, men förhoppningen är att kunna förbättra klimatavtrycket ytterligare med nytt fokus på grön el. 

“Datacentret i Frederica kommer att vara ett av de mest energieffektiva datacentren i Danmark och kommer att dra nytta av avancerad maskininlärning för att säkerställa att varje watt räknas”, skriver Googles chef för globala datacenter Joe Kava i en blogg.

I jämförelse med Danmark har Sverige inte fått ta del av Googles stora investeringsvilja – i alla fall inte än. För ett år sedan bekräftade techjätten att man hade köpt 109 hektar mark i Avesta kommun. När och om Google tar ett beslut att bygga ett datacenter i Dalarna återstår att se. 

Läs även: Facebook lovar 100 procent förnybart till 2020 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer