Annons

Google samlade in data om barn – får betala miljarder

Susan Wojcicki är vd på Youtube.
Susan Wojcicki är vd på Youtube. Foto: Reed Saxon (Di).
Techjätten Google samlade in data om barn för att kunna visa riktad reklam på videoplattformen Youtube. Nu tvingas bolaget betala uppemot 1,94 miljarder kronor i en förlikning med myndigheter i USA.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Google har ingått en förlikning med den amerikanska finansinspektionen FTC på mellan 150 och 200 miljoner dollar, motsvarande mellan 1,45 och 1,94 miljarder kronor, för brott mot barnskyddslagar på Youtube. Det rapporterar Politico.

Det handlar om att Youtube ska ha samlat in personlig information om de minderåriga och använt den för riktad reklam utan föräldrarnas godkännande. 

Bakom anklagelserna mot Google och Youtube stod ett antal privatgrupper som tyckte att agerandet stred mot ”Children’s Online Privacy Protection Act”.

Förlikningen, som godkändes av FTC:s kommitté med rösterna 3-2 och i enlighet med partilinjen, ska nu vidare till justitiedepartementet som en del av processen.

(Finwire/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer