Annons

Google sätter nytt klimatmål: Noll utsläpp vid 2030

Foto: Marcio Jose Sanchez
Google gör som flera andra amerikanska teknikjättar genom att formulera ett nytt, ambitiöst klimatmål. Om tio år ska bolaget ha eliminerat samtliga utsläpp av koldioxid inom verksamheten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Teknikjätten Google vill att deras verksamhet ska bli helt koldioxidfri vid 2030.

Åtagandet handlar inte om att klimatkompensera utsläpp eller fånga in koldioxid, utan att helt och hållet få ner utsläppen i verksamheten till noll.

Google uppger att de redan i dag är världens största företagsköpare av fossilfri energi. Nu ska bolaget investera ytterligare 2 miljarder euro, motsvarande 20,8 miljarder kronor, runtom i Europa för att bygga ut infrastrukturen av förnybara energikällor. 

Företaget räknar med att initiativet kommer skapa 2 000 nya arbetstillfällen inom EU under de kommande fem åren.

Google menar att deras åtagande är det mest ambitiösa någonsin bland världens storföretag. Andra teknikjättar som Apple, Amazon, Facebook och Uber har också gjort flera åtaganden om att minska sina utsläpp.

Mycket av utsläppen inom it-industrin kan härledas till datacenter, som Google använder för att driva populära tjänster som Gmail och Youtube. 

Google har ännu inga datacenter i Sverige – till skillnad från Amazon och Facebook – men köpte för ett par år sedan mark i Avesta för ändamålet.

Världens datacenter beräknas i dag stå för ungefär 3 procent av den totala energiförbrukningen i världen och 2 procent av samtliga koldioxidutsläpp, vilket till exempel är högre än för flygindustrin.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer