Annons

Google slutar ducka skatt genom ”dubbla irländaren”

Sökjätten Google har sett över sin globala skattestruktur och tagit hem samtliga tillgångar till USA. Det signalerar avvecklingen av ett skattehål som beräknas ha sparat amerikanska företag hundratals miljarder dollar, rapporterar Financial Times.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På nyårsafton bekräftade en talesperson från Google att bolaget kommer att sluta att använda sig av den struktur för skatteplanering som kommit att kallas den ”dubbla irländaren”. 

Irländsk skattelagstiftning har tidigare gjort det möjligt för amerikanska företag att undvika skatt på vinster från den internationella verksamheten. 

För Googles del har det inneburit att koncernen flyttar över royaltyintäkter från ett irländskt dotterföretag till ett skalbolag i Nederländerna, som helt saknat anställda. Det har i sin tur fört över pengarna till ett brevlådeföretag på Bermuda som ägts av ett annat Irland-registrerat Google-företag. 

Under 2017 flyttade techjätten 204 miljarder kronor till Bermuda i syfte att undvika skatt, enligt Reuters.

Men nu flyttar Google alltså hem sina immateriella tillgångar, med tillhörande royaltyintäkter, till USA. Enligt företaget sker detta som en reaktion på Donald Trumps skatteomläggning, som implementerades 2017, skriver FT.

Trumps skattereform är utformad för att begränsa företagens förmåga att undvika skatt genom att hålla immateriella tillgångar ”offshore”. Samtidigt ger den en lägre skattesats för företag lokaliserade i USA.

I höstas publicerade Di Digital en reportageserie om hur Irland - den lilla ön med fem miljoner invånare blev ett av världens största skatteparadis:

Del 1 i serien: Helvändning gjorde Irland till skatteparadis – techjättarna frodas på den gröna ön

Del 2 i serien: Techjättarnas gräddfil delar Dublin

Del 3 i serien:  Professorn: Brexit kommer att avslöja Irlands beroende av techbolagen 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer