Annons

Google storsatsar på svensk vindkraft

Googles vd Sundar Pichai.
Googles vd Sundar Pichai.
Internetjätten Google storsatsar på vindkraftsanläggningar i Örnsköldsvik och Ragunda. Syftet är att säkra att en utbyggd dataanläggning i Finland så mycket som möjligt kan drivas med förnybara energikällor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Produktionskapaciteten för Googles svenska vindkraftsatsningar ska bli 286 megawatt och avtal har skrivits på med Stavro Vind AB samt GE Renewable Energy/Infravia, skriver Google i ett pressmeddelande.

Hur stora belopp som ska satsas av Google i Örnsköldsvik och Ragunda framgår inte, men projekten ingår i ett globalt paket med 18 nya energiavtal där Google uppger att man satsar totalt två miljarder dollar (nästan 20 miljarder kronor) på förnybara energikällor.

"De 286 megawatten i Sverige kommer att utgöra omkring 17 procent av den totala kapaciteten som dagens paket innebär", skriver Google.

Beskedet om svenska vindkraftsatsningar kommer sedan Google meddelat att bolaget investerar ytterligare 600 miljoner euro, motsvarande 6,4 miljarder kronor, i sin befintliga dataanläggning i Fredrikshamn, Finland. Google köpte anläggningen av stora Enso för tio år sedan och med det nya tillskott lyfter Googles totala investering i Fredrikshamn till två miljarder euro.

”Detta är fantastiska nyheter för Finland, sade premiärminister Antti Rinne på en presskonferens där även Google-chefen Sundar Pichai deltog”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

På finska heter Fredrikshamn Hamina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer