Hoppa till innehållet

Google tappar efter Alphabets resultatmiss

Googles moderbolag Alphabet lyckades inte nå ända fram för vinsten under årets tredje kvartal. 

Googles vd Sundar Pichai
Googles vd Sundar PichaiFoto: Tsering Topgyal

(Di Digital/Silicon Valley) Alphabets omsättning överträffade förväntningarna och uppgick till 40,5 miljarder dollar. Medan vinsten per aktie blev lägre än väntat, med 10,32 dollar jämfört med 12,35 dollar, enligt Bloombergs analytikersammanställning.  

Resultatet per aktie minskade med 22,5 procent, jämfört med tredje kvartalet i fjol.

Kostnaden för trafik, vilket till exempel handlar om hur mycket Google betalar till Apple för att vara första söksida i mobiloperativsystemet IOS, landade i linje med vad som förhandstippats.

Läs också: Franska tidningar går ihop och anmäler Google

Intäkterna i kategorin ”other revenues”, vilka bland annat kommer från Googles molntjänster, appbutiken Play och mobiltelefonen Pixel, blev 6,43 miljarder dollar. Det motsvarar en ökning med över 38 procent i tillväxt jämfört med samma period under 2018.

Marknaden håller också ett öga på det område som Google kallar ”other bets”. Där ingår till exempel bolaget Waymo, som utvecklar system för självkörande bilar, och internetprojektet Loon. Intäkterna för other bets ökade med 6 procent, vilket främst kom från Google Fiber and hälsobolaget Verily, medan förlusterna drog iväg med 29 procent.

Det är också möjligt att Alphabet har fått sig en törn av Ubers och Slacks stora tapp på börsen. Sökjätten har investerat i bolagen och redovisade en förlust för ospecificerade investeringar under kvartalet med 1,5 miljarder dollar. 

Alphabets aktie gick upp med ett par procent under börsdagen på måndagen då bolaget, enligt uppgifter från flera håll, har lagt ett bud på den smarta aktivitetsarmband tillverkaren Fitbit. Kursen har gått upp med över 20 procent sedan årets början och nått en ny toppnivå sedan dippen i april.

När kvartalsrapporten kom på måndagskvällen svensk tid tappade Alphabet 4 procent i efterhandeln, för att sedan återhämta sig något och landa på 1,5 procent ner i efterhandeln.

Läs också: Experten efter Googles genombrott: ”Kvantdatorer knäcker hela vår digitala värld” 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera