Annons

Google tappar efter Alphabets resultatmiss

Googles vd Sundar Pichai
Googles vd Sundar Pichai Foto: Tsering Topgyal
Googles moderbolag Alphabet lyckades inte nå ända fram för vinsten under årets tredje kvartal. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) Alphabets omsättning överträffade förväntningarna och uppgick till 40,5 miljarder dollar. Medan vinsten per aktie blev lägre än väntat, med 10,32 dollar jämfört med 12,35 dollar, enligt Bloombergs analytikersammanställning.  

Resultatet per aktie minskade med 22,5 procent, jämfört med tredje kvartalet i fjol.

Kostnaden för trafik, vilket till exempel handlar om hur mycket Google betalar till Apple för att vara första söksida i mobiloperativsystemet IOS, landade i linje med vad som förhandstippats.

Läs också: Franska tidningar går ihop och anmäler Google

Intäkterna i kategorin ”other revenues”, vilka bland annat kommer från Googles molntjänster, appbutiken Play och mobiltelefonen Pixel, blev 6,43 miljarder dollar. Det motsvarar en ökning med över 38 procent i tillväxt jämfört med samma period under 2018.

Marknaden håller också ett öga på det område som Google kallar ”other bets”. Där ingår till exempel bolaget Waymo, som utvecklar system för självkörande bilar, och internetprojektet Loon. Intäkterna för other bets ökade med 6 procent, vilket främst kom från Google Fiber and hälsobolaget Verily, medan förlusterna drog iväg med 29 procent.

Det är också möjligt att Alphabet har fått sig en törn av Ubers och Slacks stora tapp på börsen. Sökjätten har investerat i bolagen och redovisade en förlust för ospecificerade investeringar under kvartalet med 1,5 miljarder dollar. 

Alphabets aktie gick upp med ett par procent under börsdagen på måndagen då bolaget, enligt uppgifter från flera håll, har lagt ett bud på den smarta aktivitetsarmband tillverkaren Fitbit. Kursen har gått upp med över 20 procent sedan årets början och nått en ny toppnivå sedan dippen i april.

När kvartalsrapporten kom på måndagskvällen svensk tid tappade Alphabet 4 procent i efterhandeln, för att sedan återhämta sig något och landa på 1,5 procent ner i efterhandeln.

Läs också: Experten efter Googles genombrott: ”Kvantdatorer knäcker hela vår digitala värld” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer