Annons

”Googles framtid ligger i AI och molnet”

Googles vd Sundar Pichai.
Googles vd Sundar Pichai. Foto: TT/Mark Lennihan
Googles moderbolag Alphabet är helt beroende av intäkterna från sökverksamheten, men tillväxten från kassakon har börjat sakta in.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Alphabets satsningar på bland annat fiber och termostatbolaget Nest verkar betala sig. Omsättningen för affärsområdet ”Other Bets”, där projekten som går under namnet ”moonshots” ingår, dubblades enligt den senaste kvartalsrapporten. Till 166 miljoner dollar, från 80 miljoner dollar under samma kvartal i fjol.

Men det är än så länge bara småpengar som kommer från ”Other Bets”. Intäkterna från sökverksamheten i Google står för den absoluta majoriteten av intäkterna. Under senaste kvartalet ökade Google sin omsättning med 17 procent till nära 20,3 miljarder dollar, men missade ändå marknadens förväntningar.

Svaret på varför ligger i att tillväxten av sökannonsering har saktat in. Dock har de så viktiga mobila sökintäkterna växt, enligt Googles finanschef Ruth Porat. 

Nu gäller det för Alphabet att hitta nya utvecklingsområden. Något som Googles vd Sundar Pichai berörde i ett resultatsamtal med analytiker på torsdagskvällen. Han tog upp molnet och AI, artificiell intelligens, som Googles stora framtida satsningar.

Läs också: Googles vd drog in över 100 miljoner dollar i fjol

”Vi har alltid jobbat med molnet, men det är bara att vi tidigare har konsumerat upp allt internt på Google, sa Sundar Pichai.

Han menar att molnverksamheten har mognat, och att Google vill skala upp den ordentligt för att kunna jobba med stora externa kunder.

Google har tidigare gått ut och sagt att man planerar för att intäkterna från molntjänster till och med ska gå förbi annonsintäkterna år 2020, skriver The Verge. Men bolaget har konkurrens, till exempel från Microsoft som storsatsar på sin molnplattform Azure och Amazon med sin Web Services-plattform.

Ett ytterligare område som Google kommer att investera mer i är AI och maskininlärning. Som exempel tog Sundar Pichai upp Googles utveckling av AI-mjukvaran Alphago, som nyligen slog en mästare i ett kinesiskt brädspel. Frågan är också om Google kommer att ge sig in i utvecklingen av chattbotar, vilket vi nyligen har sett från Microsoft och Facebook

”I det långa loppet tror jag att vi kommer att utvecklas från en värld där mobilen kommer först till en värld där AI kommer först”, sa Sundar Pichai.

Marknaden reagerade på torsdagskvällens kvartalsrapport från Alphabet med att aktiekursen tappade nära 6 procent på eftermarknaden.

Läs även: EU till attack mot Google - misstänker konkurrensbrott

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer