Annons

Googles kinesiska sökmotor kan kopplas till telefonnummer

Google planerar, enligt uppgifter, att lansera en ny sökmotor i Kina.
Google planerar, enligt uppgifter, att lansera en ny sökmotor i Kina. Foto: Jeff Chiu
Precis som Google, fast utan sajter som det kinesiska kommunistpartiet inte gillar. Techjätten kan vara på väg att lansera en ny sökmotor i Kina som kopplas till användarens telefonnummer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan 2010 finns inte Google i Kina. Internetanvändare i landet kan inte nå bolagets sökmotor då den blockerats av regimen. För åtta år sedan drog bolaget sig tillbaka från enpartistaten i protest mot den strikta internetcensuren.

Men nu kan en förändring på gång. Redan tidigare i somras rapporterade sajten The Intercept, med hänvisning till läckta dokument, att Google ska vara sex till nio månader från att presentera en ny sökapp på den kinesiska marknaden. Sökmotorn ska plocka bort de resultat som den kinesiska regeringen inte vill att befolkningen ska kunna ta del av.

Läs mer: Läckta dokument: Google kommer censurera i Kina 

Nu framkommer nya uppgifter. Google uppges ha framtagit en prototyp av en sökmotor för Kina som knyter an en persons sökningar till det egna telefonnumret. Det rapporterar The Intercept med hänvisning till källor.

Sökmotorn går för närvarande under kodnamnet "Dragonfly" och återger telefonnumret när personen letar efter material känsligt för det styrande kommunistpartiet. Det betyder att det blir lätt för Pekings styrande att övervaka sökningar.

Enligt uppgift har Google redan sammanställt en svart lista vid sökning efter ”mänskliga rättigheter”, ”studentprotester” och "nobelpriset” på mandarin, det mest talade språket i Kina.

Googles app ska inledningsvis fungera på Android-telefoner, som 95 procent av den kinesiska befolkningen använder. 

Den kinesiska regimen kommer få sista ordet om huruvida den kommer att tillåtas. Även åtkomsten till Facebook, Instagram och Twitter är blockerad i landet. 

Google har avböjt att kommentera alla uppgifter om det kinesiska projektet.

(Finwire/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer