Annons

Gör det lättare att investera i onoterade bolag

Erik Byrenius, tidigare grundare av Online Pizza och numera privatinvesterare, har tagit fram ett nytt instrument för att investera i onoterade bolag
Erik Byrenius, tidigare grundare av Online Pizza och numera privatinvesterare, har tagit fram ett nytt instrument för att investera i onoterade bolag Foto: Patrik Olsson
En ny investeringsform öppnar för småbolag att enkelt ta in kapital från privatinvesterare. Bakom ramverket står investeraren Erik Byrenius som nu släpper det gratis. "Det går betydligt snabbare och bolagen sparar pengar", säger han. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Erik Byrenius (NTL) gjorde sig ett namn som entreprenör när han var med och grundade tjänsten Online Pizza som köptes av tyska Delivery Hero 2012. Sedan dess har han varit aktiv privatinvesterare i små, nystartade techbolag. Investeringarna har både skett i egen regi och via nätverken Nordic Makers och Propel Capital.

Som investerare i nystartade techbolag har han fått upp ögonen för ett instrument som används i liknande situationer i USA. I USA går det under akronymen SAFE, Simple Agreement for Future Equity. Instrumentet togs fram av företagsacceleratorn Y Combinator i Silicon Valley 2013 och har i USA blivit en vanlig metod för tidig finansiering i små techbolag. 

"I Sverige har vi idag två typer av finansiering för startups, nyemission eller konvertibellån. Det vanligaste är nyemissioner men i vissa fall har bolaget kanske varken råd att gå igenom processen det innebär eller tid att lägga på det", säger Erik Byrenius. 

Läs mer: Så hittar du vinnarna bland onoterade bolag 

Han har därför tagit fram alla avtal och dokumentation för att ge ut en typ av instrument som han kallar WISE, Warrants for Investment in Startup Equity. Dokumenten har han gjort gratis och tillgängliga på sin sajt startuptools.org

"Vi har anpassat SAFE till svensk lag kan man säga. Wise fungerar ungefär som ett konvertibellån med skillnaden att pengarna inte hamnar som en skuld i balansräkningen och samtidigt är det snabbare och smidigare än en nyemission", säger han. 

Enkelt uttryckt fungerar wise genom att investeraren ger bolaget pengar och i utbyte får ett avtal som säger att investeraren har rätt till aktier för motsvarande summa när bolaget till exempel genomför en nyemission i framtiden. Bolaget kan därmed få pengar direkt utan att behöva förhandla exakt aktieägaravtal eller värdering. 

"Jag hoppas att det ska göra det mycket smidigare och billigare för små bolag att ta in pengar i tidiga skeden. Det är den effekten man sett i andra länder som använder liknande instrument. Bolagen kan lägga mer tid och fokus på sin verksamhet och därmed blir det fler bolag som klarar sig vidare",  säger Erik Byrenius.

Varför ska jag som investerare i princip ställa ut ett räntefritt lån med hög risk? 

 "Som investerare går man med på det för att det är bra för bolaget. Sen behöver man ha rimliga villkor vad gäller rabatt och maximal värdering av aktierna i framtiden när wise konverteras till aktier. Jag har själv använt det och det går otroligt mycket snabbare än att behöva förhandla ett aktieägaravtal". 

Erik Byrenius investerar själv främst i bolag som tar in mellan 2-5 miljoner kronor från privatinvesterare och det är här han ser mest nytta av instrumentet. 

"Det var framförallt så det tog fart i USA. Små bolag och små investerare den ultimata kombinationen för det här", säger han.

Läs mer: Guide: Så investerar du i onoterade bolag 

Hittills har han och andra privatinvesterare använt wise till den typen av investeringar men också till riktigt små kapitaltillskott där till exempel en ny investerare går in med 100-200 000 kronor. När det gäller större investeringar från till exempel riskkapitalbolag finns dock ingen anledning att använda wise, säger Erik Byrenius. 

"Om du har tiden och pengarna så skulle jag föredra en nyemission både som investerare och entreprenör. Men när det gäller några miljoner från affärsänglar, då är det här ett sätt att upprätthålla en hög hastighet i bolagets utveckling".

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer