Annons

Gör superklipp: Köper tillbaka Inkclub av ICA

Inkclubs grundare Lennart Nyberg.
Inkclubs grundare Lennart Nyberg.
Icas skrivaräventyr slutade i fiasko. Matjätten säljer av e-handlaren Inkclub och gör en förlust på drygt 30 Mkr. Köpare är bolagets grundare Lennart Nyberg – som däremot gör en kanonaffär.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tidigare i våras stod det klart att Ica var på väg att sälja e-handlaren Inkclub, som man ägt till 100 procent sedan 2011.

Nu är affären klar. Ica säljer tillbaka Inkclub till bolagets grundare Lennart Nyberg. Prislappen ligger på 322 Mkr. 

"Eftersom verksamheten har begränsade synergier med vår kärnverksamhet har vi efter en översyn av vårt ägande valt att avyttra InkClub. Vår plan för portföljbolagen och renodling av Ica gruppens innehav är därmed helt genomförd", säger Liv Forhaug, strategidirektör på Ica gruppen, i ett pressmeddelande. 

Inkclub, som enligt egen utsago säljer en tredjedel av alla bläckpatroner i Sverige, är ett av Sveriges äldsta e-handelsbolag. Ica har varit delägare i bolaget sedan 2007, och blev ensam ägare år 2011. Idag är Inkclub verksamt i 10 länder och omsatte förra året cirka 500 Mkr, med ett rörelseresultat på 17,5 Mkr.

För grundaren Lennart Nyberg är dagens affär av allt att döma en riktig succé. Han sålde sitt livsverk till Ica år 2011. Då betalade livsmedelsjätten 428 Mkr för 50 procent av bolaget. Nu köper Lennart Nyberg tillbaka hela Inkclub för 322 Mkr, alltså lite drygt en tredjedel av vad bolaget värderades till för 5 år sedan.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies