Annons

Göteborgs Linkedin för life science tar in nytt kapital

Björn Carlsson är vd och medgrundare av Monocl.
Björn Carlsson är vd och medgrundare av Monocl. Foto: Pressbild.
Monocl har tagit fram en plattform för life science-branschen. Med närmare 100 bolagskunder tar bolaget nu in ytterligare 5 miljoner kronor med siktet inställt på USA:s östkust.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I november 2015 smyglanserade Monocl Software (NTL) sitt analysverktyg Monocl Ego som har hundratals miljoner relationer mellan personer, institutioner, och bolag inom life science.

Plattformen kan jämföras med Linkedin men har inte den sociala aspekten. I stället är den som verktyg för att hjälpa läkemedelsbolag och andra bolag att hitta rätt experter och bolag för samarbeten kring läkemedelsforskning, försäljning, marknadsföring och rekrytering inom life science.

På ett år har bolaget gått från tio kunder till närmare 100. Där ingår läkemedelsjättarna Pfizer och Novartis. Under bolagets första räkenskapsår, hamnade omsättningen på närmare 4 miljoner kronor, med hälften av försäljningen i sista kvartalet. I år väntar sig vd:n och medgrundaren Björn Carlsson att omsättningen kommer att hamna på drygt 10 Mkr.

Läs även: Monocl vill bli ett LinkedIn för life science – tar in 8 miljoner

Förutom experters och företags forskning och specialistområden innehåller Monocl Ego nu även information om finansiella transaktioner mellan experter och företag.

”Om du exempelvis arbetar för ett stort läkemedelsbolag och vill knyta upp en extern expert inom ett visst sjukdomsområde är det mycket fördelaktigt att i förväg veta om personen du har i åtanke har haft ett långt samarbete med dina största konkurrenter och hur kompensationsmodellen har sett ut. Då kanske du väljer att samarbeta med andra experter istället”, säger Björn Carlsson.

Bolaget tog in 8 Mkr i december 2015 och har nu tagit in ytterligare 5 Mkr av befintliga ägare.

”Jag har mandat att ta in upp till 8 miljoner, förutsatt att vi känner att de nya investerare delar vår vision och målsättning”, säger Björn Carlsson.

Totalt har Monocl tagit in drygt 20 Mkr i bidrag och investeringar, främst av svenska och utländska affärsänglar. Göteborgsbolaget Petter Eriksson, utvecklingschef på analysbolaget Recorded Future (NTL), sitter i Monocls styrelse och Recorded Futures vd Christopher Ahlberg är rådgivare till bolaget. 

Läs även: ”Så upptäckte vi en rysk hackare i USA:s valsystem” 

Nu hoppas Monocl kunna öka sin närvaro i USA.

”Om vi fortsätter att utvecklas i den takt vi gör nu kommer vi att så snart som möjligt etablera ett kontor på ostkusten”, säger Björn Carlsson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer