Annons

Göteborgsstartup lanserar AI-lärare

Salman Eskandari och Arta Mandegari, grundare av Eeducation Albert.
Salman Eskandari och Arta Mandegari, grundare av Eeducation Albert.
Kan man digitalisera en lärare? Ja, ett Göteborgsbolag är på god väg att göra just det. I nästa vecka lanseras den artificiellt intelligenta läxhjälparen Albert för tusentals högstadieelever.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Går det inte att digitalisera dig?”, frågade Arta Mandegari sin kompis Salman Eskandari för ett drygt år sedan.

Salman Eskandari hade under studietiden på Chalmers jobbat extra som läxhjälpare och sett effekterna för eleverna han hjälpt. Men långt ifrån alla har möjligheten att ha en privatlärare.

”Även om det ger bra resultat är det för få som har tillgång till läxhjälp. Andelen användare är för låg för att det ska ge verklig samhällsnytta som det är i dag”, säger Arta Mandegari, medgrundare av Eeducation Albert. 

Tillsammans började duon därför för ett drygt år sedan bygga en digital lärare. Resultatet är den artificiellt intelligenta läxhjälparen Albert. En slags digital kopia av Salman Eskandari.

”Vi har skapat en digital person som vi matat med avancerad logik och kunskaper om hur man lär ut den lärobok som eleven sitter med. Om en elev kör fast i en uppgift så kan Albert hjälpa till steg för steg. Upplevelsen är nära en fysisk läxhjälpare”, säger Arta Mandegari.

 

Vi har sålt lägenheter och bilar och gjort av med alla sparpengar vi hade.

 

Utvecklingen av Albert har tagit ett och ett halvt år och då kan ”han” än så länge bara lära ut högstadiematematik.

”Idén och projektet växte mer än vi trodde. Vi har sålt lägenheter och bilar och gjort av med alla sparpengar vi hade”, säger Arta Mandegari.

Drygt 15 personer arbetar i dag i bolaget och för att finansiera projektet har en grupp privata finansiärer nyligen skjutit till 7 Mkr. Bland investerarna finns till exempel Collector Banks grundare Lena Apler och storägare Claes Kinell.

”Vi handplockade personer som brinner för det här och precis som oss ser det som en kombination av affär och samhällsnytta”, säger Arta Mandegari.

Läs mer: Kodarleksak gör succé på Kickstarter

I nästa vecka släpps appen Albert i en stängd betaversion till runt 65 skolor i 15 städer runt om i Sverige. Tanken är att förfina utvecklingen och sedan till sommaren göra en större lansering. 

”Vår filosofi är att tillgängliggöra kunskap till alla. Därför vill vi ha ett abonnemangspris som alla har råd med. Kostnaden för obegränsad tillgång till läxhjälp blir troligtvis ungefär som för ett Spotifykonto (99 kronor i månaden). Det tror vi alla föräldrar har råd med”, säger Arta Mandegari.

De har också tagit fram en betalningsmodell där stora företag kan stå för kostnaden.

”Ett bolag kan lägga en del av sin CSR-budget på att sponsra så att alla elever på en viss skola eller i ett visst område får tillgång till läxhjälp”, säger Arta Mandegari.

Läs mer: Axismiljardärer investerar i digital läxhjälp

Tanken är att Albert nu ska byggas ut för att också kunna hjälpa mellanstadie- och gymnasiestudenter med matematik. Dessutom har grundarna siktet inställt på att nå långt utanför Sveriges gränser med sin digitala lärare.

”När vi säger att vi vill tillgängliggöra kunskapsspridning till alla, så menar vi verkligen alla. Vi börjar i Sverige men Albert ska snabbt ut i världen”, säger Arta Mandegari.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies