Hoppa till innehållet

GP Bullhound: Fintech har blivit mainstream i bankernas skugga

På tre år har riskkapitalet som går till fintech ökat med nästan fem gånger. Sektorn är nu en naturlig del av finansbranschen i stort, menar investmentbanken GP Bullhound i en färsk rapport.

Sigmastocks grundare Mai Thai och Nanna Stranne samt Izettles grundare Jacob de Geer.
Sigmastocks grundare Mai Thai och Nanna Stranne samt Izettles grundare Jacob de Geer.

Investeringarna i fintechsektorn ökade med 7 procent under 2016 jämfört med 2015. I absoluta tal investerades förra året 13,6 miljarder dollar, eller motsvarande knappt 122 miljarder kronor, globalt i fintechbolag. Det visar en ny rapport från GP Bullhound.

Lyfter man blicken till en treårsperiod är ökningen betydligt mer imponerande: Då har riskkapitalet som går till fintech ökat med nästan fem gånger. 

”Det är tydligt att fintech mognat och växt så pass mycket nu att det blivit en naturlig del av finansbranschen i stort, vi ser också att bankerna blir alltmer mottagliga för samarbeten med fintech startups", kommenterar Carl Wessberg, som är director på GP Bullhound, rapporten.

Läs även: Här är storbankernas alla startupsatsningar

Skälet till den ökade aptiten för fintechinvesteringar är, enligt GP Bullhound, att fintechbolagen använder teknologi och data för att fylla de luckor som storbankerna och traditionella aktörer har lämnat.

Hela 39 fintechbolag har nått den åtråvärda enhörningsstatusen, det vill säga det värderas till över en miljard dollar, visar rapporten. Fem av bolagen blev enhörningar under 2016. Av dessa vara fyra kinesiska. Det enda svenska fintechbolag som klassas som en enhörning är Klarna, som värderades till 2,3 miljarder dollar 2016.

Läs även: Anders Borg: ”Fintech förvärrar nästa finanskris”

I Kina beskrivs tillväxten inom fintech som explosiv. Tillväxten drivs av e-handeln och det faktum att bankerna misslyckats med att möta konsumenternas och små- och medelstora företags behov. I Europa, skriver GP Bullhound, har fokuset på disruption minskat till förmån för mognare segment såsom betalningar och utlåning. Här börjar även konsolideringen i branschen ta fart.

Enligt rapporten har ägarbilden i fintechsektorn förändrats. Stora fonder har fått upp intresset, vilket har gjort att finansieringsrundorna har blivit större. Ett talande exempel är kinesiska Ant Financials finansieringsrunda på 4,5 miljarder dollar.

Läs mer: Adyens känga till betaljättarna: ”De köper gammal teknik”

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera