Annons

GP Bullhound: ”Slack kan bli lika stort som Linkedin”

Joakim Dal, partner på GP Bullhound.
Joakim Dal, partner på GP Bullhound.
Amerikanska meddelandetjänsten Slack har ansökt om börsnotering till ett värde på cirka 90 miljarder kronor. ”Slack kan bli lika stort som Linkedin”, säger Joakim Dal, partner på svenska delägaren GP Bullhound.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Meddelandetjänsten Slack har lämnat in en hemlig ansökan om börsnotering, enligt ett pressmeddelande. Enligt tidigare uppgifter har man anlitat Goldman Sachs för att sköta processen och är ute efter en värdering på tio miljarder dollar (drygt 90 miljarder kronor). Wall Street Journals skriver att Slack, enligt deras källor, planerar att göra en direktnotering, precis som Spotify gjorde.

I början av 2018 investerade vi i Slack via vår fjärde fond.

Slack nämner inget om detta i pressmeddelandet. Men i likhet med Spotify är man inte i behov av att ta in nytt kapital via en nyemission. Slack har hittills tagit in en miljard dollar i kapital och sitter på en kassa av 900 miljoner dollar.

Slack startade som ett spelbolag och lanserade 2009 Glitch. Chattverktyget i spelet lade grunden för meddelandetjänsten som sedan släpptes 2013. Slack tillhandahåller i dag molnbaserade tjänster och verktyg för grupparbeten. Framför allt används deras chatt på arbetsplatser och har drygt 10 miljoner dagliga användare. Det finns en enklare gratisversion av Slack och en betald version med mer funktionalitet och utrymme.

En mindre delägare som väntar med spänning är svenskgrundade GP Bullhound. 

”Jag är överraskad att Slack redan är på väg mot börsen”, säger Joakim Dal, partner på GP Bullhound. 

Investmentbanken är bland annat känd för att ha mäklat aktier i Spotify i gråhandeln, åren innan noteringen för ett knappt år sedan. En liknande gråhandel pågår idag i Slack. 

”Vi mäklar inte affärer i Slack, men vi har köpt aktier i bolaget”, säger Joakim Dal, utan att vilja precisera hur många Slack-aktier som GP Bullhound äger.

Han tror att Slack kan bli större än Linkedin, som köptes av Microsoft för drygt 215 miljarder kronor sommaren 2016.

”I början av 2018 investerade vi i Slack via vår fjärde fond. Bolaget värderas då till cirka 7 miljarder dollar. Vi tror på bolaget och är långsiktiga i vårt ägande”, säger Joakim Dal.

Han betonar att GP Bullhound själva använder Slack sedan flera år för att kommunicera mellan medarbetare och team. Han menar att applikationen verkligen sammanförde de drygt 100 medarbetarna som jobbar på nio kontor runt om i världen.

”Slack har 10 miljoner dagliga användare, varav 85 000 är betalande. Tjänsten har stor potential. När man börjat är det svårt att sluta”, säger Joakim Dal.

GP Bullhound tror generellt sett mycket på mjukvara för företagsmarknaden. Man har bland annat investerat i Tradeshift, Unity och Stratio.

Slack är inte den enda techjätten att gå till börsen i år. Även taxiappjättarna Uber och Lyft spås ta steget under 2019, liksom hemuthyraren Airbnb.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer