Annons

Gråhandel i Klarna talar för högre värdering

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. Foto: Evelina Carborn/Jonas Eng
Klarnas aktiepris har stått stilla under en längre tid. Nu kan Di Digital avslöja att bolagets värdering ser ut att stiga, i takt med att spekulationerna om en börsnotering tätnar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spekulationerna kring om betaljätten Klarna går till börsen har pågått under en längre tid. 

”Det är ingen vild gissning”, sa profilen Pär-Jörgen Pärson, partner på investmentbolaget Northzone som investerade i Klarna 2015, om Klarnas börsspekulation.

Läs mer: Rekordår för Northzone och Creandum: ”Ingen vild gissning att Klarna noteras” 

Även andra aktieägare har vittnat om samma lägesbild. En av Klarnas större ägare, som vill vara anonym, berättar för Di Digital att hen nyligen fått flera samtal från mäklare som är intresserade av att köpa Klarna-aktier genom så kallad gråhandel.

I gråhandeln kan en köpare, ofta med hjälp av en mellanhand, ibland en mäklare, kontakta flera aktieägare med en önskan om att köpa aktier. Om säljaren vill göra sig av med aktier kommer man överens om ett pris, köpet genomförs och mäklaren tar en kommission.

Enligt ägaren har mäklarna som velat köpa aktier varit intresserade av att köpa aktier för minst 450 miljoner kronor.

Priset per aktie ska ha varierat mellan dryga tusenlappen till 1 700 kronor. I det övre prisspannet hamnar Klarnas värdering på nära 34 miljarder kronor, i det undre handlar det om strax under 20 miljarder. 

I en storaffär 2015, när Northzone tillsammans med Wellington och Wellcome Trust köpte befintliga aktier, värderades Klarna till 19 miljarder kronor. Sedan dess har värderingen och aktiepriset dock sett ut att stå still.

Läs mer: Klarna värderas till 19 miljarder i storaffär 

Vem som står bakom efterfrågan är dock okänt, den större aktieägare i Klarna som Di Digital pratat med säger att de personer eller bolag som gett mäklarna i uppdrag att köpa aktier inte gett sig tillkänna.

Även en andra, mindre aktieägare som Di Digital pratat med bekräftar att det finns ett intresse att köpa aktier i betalbolaget från befintliga ägare. Hen har också blivit närmad av mäklare ett flertal gånger och priset har då legat på 1 150 kronor per aktie.

Enligt Klarnas aktiebok har det varit en hel del rörelse i betalbolagets aktie under förra året.

I början av 2018 hade medgrundaren Niklas Adalberth minst 4,7 procent av ägarbolaget Klarna Holdings aktier. I början av 2019 hade han sålt av stora delar av innehavet och är nu nere på 1,87 procent i sitt eget namn.

Enligt tidigare rapportering ska Filip Tysander, som står bakom miljardimperiet och klocksuccén Daniel Wellington, ha köpt aktier av Niklas Adalberth. Filip Tysanders innehav, genom ägarbolaget JFT Holding, utgör 0,3 procent av aktierna. Det motsvarar ett värde på 50 miljoner kronor.

Bolagets andra medgrundare Victor Jacobsson har legat stilla på sina dryga 7 procent i aktieinnehav under eget namn i bolaget. Om värderingen på 19 miljarder står sig innebär det ett innehav värt 1,3 miljarder kronor.

Läs mer: Klarna missar målen i USA – bolagsvärdet står still 

Klarnas tredje medgrundare och nuvarande vd Sebastian Siemiatkowski äger i början av 2019 9,2 procent av aktierna i Klarna, ett motsvarande värde på drygt 1,7 miljarder kronor vid en bolagsvärdering på 19 miljarder.

Det går dock inte att utesluta att samtliga grundare äger fler aktier via dolda strukturer.

Klarna grundades 2005 och redan året därpå var man lönsamma. Tillväxten har gått i snabb takt och under 2017 omsatte bolaget drygt 4,5 miljarder kronor med ett resultat på 345 miljoner kronor. 

Under tredje kvartalet 2019 låg omsättningen på 4,3 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 3,2 miljarder under motsvarande period föregående år. Rörelseresultatet föll dock till 113 miljoner kronor, en betydlig minskning från fjolårets 488 miljoner.

Anledningen är de investeringar bolaget gjort, som enligt bolaget för med sig ökade administrativa kostnader. Tillväxt är med andra ord fortfarande högst aktuellt och då får lönsamheten stå åt sidan.

Den senaste nyemissionen i Klarna genomfördes i oktober förra året, då bolaget genomförde en riktad nyemission för att få in H&M. Prislappen på 185 miljoner kronor gav klädjätten knappt 1 procent av Klarna och värderingen stod still på 19 miljarder kronor.

Samtidigt som spekulationer finns kring en börsnotering öppnade Sebastian Siemiatkowski dörren för en försäljning i en intervju med Dagens industri i september 2017. 

”Man måste alltid titta på budet och prisnivån innan man kan svara på en sådan fråga”, sade han då.

Di Digital har sökt Klarna för en kommentar om bolagsvärderingen samt hur de ser på priserna i gråhandeln. En talesperson meddelar att bolaget inte vill ge några kommentarer.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer