Annons

Granskning: Två av tretton nätläkare slarvar med läkemedel

Elva svenska nätläkare, däribland de fyra på bilden, klara sig utan anmärkningar i IVO:s granskning. Två gör det inte.
Elva svenska nätläkare, däribland de fyra på bilden, klara sig utan anmärkningar i IVO:s granskning. Två gör det inte. Foto: TT
Två svenska nätläkare slarvar när det kommer till utskrivna läkemedel, enligt IVO. Resterande elva aktörer klarar sig utan anmärkningar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har slutfört sin granskning av svenska nätläkare och funnit brister hos två av de totalt 13 vårdgivarna.

Bristerna IVO lyfter gäller hur Medicheck och Alltid Öppet, som drivs av Stockholms läns sjukvårdsområde, behandlar sina patienter.

I båda fallen har IVO funnit brister som rör ”otillräcklig egenkontroll av förskrivning av beroendeframkallande läkemedel och antibiotika samt av journaldokumentation”, skriver IVO i sina rapporter.

I fallet Medicheck, som riktar sig till kroniskt sjuka, har en patient kunnat komma åt en personalchatt och därmed fått information om andra patienter, skriver IVO.

”Det var en kortvarig teknisk bugg som vi hade och korrigerade när den upptäcktes efter ett par dygn. Ärendet som är stängt. Däremot vet jag att IVO kommer att följa upp detta”, säger Christian Tärnholm, Medichecks medgrundare, till Di Digital.

Han uppger att endast en person kom åt känslig information via denna säkerhetslucka.

”Den andra bristen handlar troligtvis om hur vi granskar förskrivningen av dessa läkemedel. Där har vi förändrat hur vi jobbar sedan i våras. Vi gör tätare kontroller nu och tittar närmre på det vid varje tillfälle”‚ säger Christian Tärnholm.

Vid tiden för samtalet kan han dock inte säga huruvida denna brist är åtgärdad.

Den andra bristen som uppkom efter besöket hos Alltid Öppet rör personalens utbildning i ”digital distanskontakt”.

Det är nu upp till de två nätläkarna att korrigera sina brister, skriver IVO, som kan komma att följa upp sina beslut. 

Di Digital söker Stockholms läns landsting.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer