Hoppa till innehållet

Granskning visar: Så luras svenskar på miljoner – från lyxiga kontor i Ukraina

Nätbedragarna lurar svenskar på deras besparingar med löften om avkastning i kryptovalutan bitcoin. Nu kan Dagens Nyheter avslöja mer om hur den grova brottsligheten bedrivs.

Foto: Sergey Mironov.

De flesta har sett annonserna på sociala medier. Filip Hammar, Leif GW Persson och Camilla Läckberg är tre som påstås ha investerat i bitcoin och rekommenderar andra att göra detsamma. Enligt Dagens Nyheter är det så det börjat för de många som råkat illa ut.

Nyligen meddelade polisen att antalet anmälningar om investeringsbedrägerier i bitcoin skjutit i höjden. Från att polisen tidigare har mottagit ett 50-tal anmälningar tidigare år inkom över 1 500 år 2019. Det rapporterade SVT i december.

Flera vittnar i DN:s granskning om hur de klickat på en annons på sociala medier som lett dem vidare till falska artiklar om investeringarna.

Därefter ska telefonförsäljare ha ringt upp offren, ofta äldre, och lurat dem att investera. Offren ska till och med kunnat se sitt kapital växa i rask takt, för att investera mer, men när de försökt ta ut pengarna går det inte.

DN:s granskning har ägt rum med hjälp av en visselblåsare på bedragarnas kontor i Ukraina. Tidningen har bland annat tagit del av interna dokument liksom inspelningar från en dold kamera.

Läs mer: Kolossal ökning av bitcoin-bedrägerier

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera