Hoppa till innehållet

Grattis, tech-Sverige! Miljardrekord i startupsektorn

Den svenska techsektorn är på väg mot ett rekordår med 12,3 miljarder kronor i investeringar hittills. Detta enligt siffror från Nordic Tech List.

Di Digitals databas Nordic Tech List kartlägger kapitalet och personerna i den nordiska techsektorn.
Di Digitals databas Nordic Tech List kartlägger kapitalet och personerna i den nordiska techsektorn.

Totalt har svenska techbolag tagit in 12,3 miljarder kronor hittills i år, enligt nordictechlist.com.

Det är redan nu högre än fjolårets totalsumma på 9,4 miljarder kronor som framkommer i Industrifondens sammanställning av investeringsåret 2015.

Foto:

En tydlig orsak till rekordåret är musiktjänsten Spotify (NTL), som i våras tog in 8,3 miljarder kronor i lånefinansiering.

Men även frånsett Spotifys kapitalrundor i år och i fjol kan 2016 innebära ett rekord i techinvesteringar. Hittills i år har sektorn samlat in 4 miljarder i investeringar, att jämföra med 5,3 miljarder kronor för helåret i fjol.

Samtidigt har antalet finansieringsrundor ökat kraftigt, från 175 under hela fjolåret till 335 hittills i år.

Det är inte bara Spotify som tagit in rejält med nytt kapital under 2016, ett år som hittills kännetecknats av en rad storinvesteringar i sektorn.

Några av de som toppar listan är mobilreklambyrån Widespace (NTL) och Universal Avenue (NTL), som låter företag få tillgång till en lokal säljkår på efterfrågan.

Foto:

Frånsett jätteaffären i Spotify är fintech alltjämt den populäraste sektorn, med större investeringar i lånetjänsten Lendify (NTL) och privatekonomiappen Tink (NTL) under året. Finansuppstickarna har sammanlagt tagit in 860 miljoner kronor under året.

Samtidigt har e-hälsosektorn seglat upp som tvåa med 611 Mkr i investeringar hittills. Dit hör hälsoappen Lifesum (NTL) och blodtestbolaget Werlabs (NTL).

Läs mer: Techstjärnor investerar i blodtestbolag

Techsektorns affärsänglar gör ett tydligt avtryck i statistiken.

En av de tyngre investerarna som har medverkat i större sammanhang, alltså rundor på över 1 miljon euro, är Collector-grundaren Lena Apler (NTL). Hon ska ha investerat mellan 30 och 40 Mkr i techbolag under 2016.

Läs mer: Springfield nästa för superängeln Lena Apler

Bland Lena Aplers investeringar finns sparappen Dreams pensionsappen Kollektiva och aktieappen Sigmastocks.

Foto:

Avitogrundarna Jonas Nordlander (NTL) och Filip Engelbert (NTL), som tillsammans investerat i sju svenska startupbolag bara i år. Bland annat har de investerat  i hälsotestföretaget Werlabs.

”Jonas och Filip på Avito är ett jättebra exempel på entreprenörer som har sålt sitt bolag och som numera är ganska aktiva investerare”, säger Marta Sjögren på riskkapitalbolaget Northzone (NTL), som till exempel investerade tidigt i Spotify.

Den ökade tillgången på ängelkapital i tidigare finansieringsrundor innebär att Northzone kliver upp i näringskedjan, enligt Marta Sjögren (NTL).

”I och med att såddkapital finns tillgängligt från andra aktörer tror vi att vår affär kommer att se väldigt stark ut hos bolag som har tagit in upp till 30 miljoner kronor, vuxit till en viss nivå och behöver ta in 50 till 100 miljoner kronor”, säger hon.

Det totala antalet investeringsrundor uppgår till 331 stycken, varav 219 gjorts i Stockholmsbolag. 34 investeringar har gjorts i bolag i Malmö och Lund, 36 i Göteborg och Borås och 42 i övriga svenska städer.

Läs mer: Nio av tio riskkapitalinvesteringar går till en man

Artikeln bygger på data från nordictechlist.com, Di Digitals databas över den nordiska techsektorn. Ta del av hela rapporten här.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera