Annons

Grävaren bakom Facebook-skandalen: "Sveriges demokrati är otroligt sårbar"

Carole Cadwalladr är journalist på brittiska The Guardian.
Carole Cadwalladr är journalist på brittiska The Guardian. Foto: Joey Abrait
Sverige ska inte ta sin demokrati för given inför höstens riksdagsval, anser den brittiska journalisten Carole Cadwalladr, som avslöjade Cambridge Analytica-skandalen. "Sveriges demokrati är hotad. Lär av oss", säger hon till Di.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En av årets hittills största nyheter är att den brittisk-amerikanska konsultfirman Cambridge Analytica utnyttjat över 87 miljoner Facebookanvändares personuppgifter för att påverka bland annat det senaste amerikanska presidentvalet och folkomröstningen rörande ett brittiskt EU-utträde.

Reportern bakom avslöjandet lyfter nu ett varningens finger inför höstens svenska val.

"Jag tror att Sveriges demokrati är otroligt sårbar, och den är hotad. Vi har haft riktigt stora uppvaknanden i Storbritannien och USA kring hur olagliga och dolda metoder kan underminera våra val. Sverige borde lära sig av det och inte vara för passiva", säger hon till Di efter ett seminarium i Sveriges Radios regi.

Ny lagstiftning skulle hjälpa för att hindra utvecklingen, anser hon.

"Sättet som artificiell intelligens kommer att användas på i framtiden för att bryta ned våra demokratier är skrämmande. Tekniken har sprungit om lagstiftningen. Lär av oss!"

Carole Cadwalladr, som skriver för The Guardian och söndagstidningen The Observer, hoppas att hennes avslöjande kommer att innebära ett bakslag för teknologijättarna.

"I nuläget är de så mäktiga och oansvariga. De står över våra lagar, och det är en väldigt oroande situation."

Läs mer: Göran Hägglund hyllar Doktor.se:s vårdkupp: ”Otroligt bra” 

Argumentet att det är bakåtsträvande att inte låta tekniken utvecklas obehindrat ger hon inte mycket för.

"Hela det här 'fort och fel' har förstört demokratin – det är bokstavligen vad som har hänt. Det resonemanget är ren nonsens. Teknikbolagen har lyckats etablera den bilden, varpå de har blivit mäktigare än regeringar och stater. Jag tycker att man bör gå långsammare fram och laga det som förstörts istället", säger Carole Cadwalladr.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies