Annons

Gretas vd: ” Vi vill förändra hur internet funkar”

Gretas vd Anna Ottosson på startupbolagets Stockholmskontor.
Gretas vd Anna Ottosson på startupbolagets Stockholmskontor. Foto: Jesper Frisk
Greta, med vd Anna Ottosson i spetsen, är ett av Stockholms hetaste startupbolag. Med en rad tunga investerare i ryggen vill bolaget använda sin teknik för att göra internet snabbare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Från Netflix i Nigeria till Facebook i Indien. Världens nätjättar brottas med utmaningen att leverera stora mängder innehåll via dåliga uppkopplingar. Försök pågår med att lösa problemet genom allt från filkompression till alternativa tjänster som Facebook Zero, med begränsat innehållet för användare i utvecklingsländer.

Svenska Greta har valt en annan väg.

I stället för att förändra innehållet vill Greta (NTL) lösa problemet med långa laddtider genom att låta användare dela data med varandra lokalt. Bolagets medgrundare och vd Anna Ottossons mål är att få världens nätjättar att komplettera sina befintliga CDN-lösningar (Content Delivery Network) med Gretas peer-to-peer teknik.

Läs mer: Tunga investerare bakom svenskt doldisbolag

”Vår teknik bygger på att användare i samma område, som tar del av samma innehåll samtidigt, skapar ett decentraliserat nätverk för att dela filer mellan varandra. Det innebär att exempelvis en streamingsajt bara behöver skicka en sportsändning till 20 procent av tittarna medan resterande 80 procent distribueras direkt mellan slutanvändarna, vilket minskar risken för överbelastade servrar”, säger Anna Ottosson, som grundade bolaget tillsammans med Dennis Mårtensson och Victor Ginsburg.

Trots att bolaget befinner sig i ett tidigt skede har flera tunga investerare fått upp ögonen för deras teknik.

Greta lanserade en stängd betaversion under 2015 och den används idag av utvalda aktörer, bland annat ett projekt framtaget av mediejätten NBC.

Trots att bolaget befinner sig i ett tidigt skede har flera tunga investerare fått upp ögonen för deras teknik. Så sent som i somras tog bolaget in drygt 9 miljoner kronor från bland annat Berlin-baserade Blue Yard Capital och Sophia Bendz (NTL) på riskkapitalbolaget Atomico (NTL).

Andra välkända techprofiler som valt att backa Greta är affärsängeln Jeremy Yap (NTL), som även investerat i Mapillary, Onlinepizza-grundaren Erik Byrenius (NTL) och TAT-grundaren Hampus Jakobsson (NTL).

Läs mer: Här är Onlinepizza-grundarens nya nordiska ängelnätverk

Enligt Anna Ottosson är Gretas tjänst inte helt lätt för alla investerare att förstå sig på.

”Att som startup gå in och vilja göra något helt nytt i en bransch är utmanande och vår lösning är inte lik någon annans. Därför har vi brottats med att hitta den där tio ord långa pitchen som förklarar vad vi gör”, säger hon.

Gretas teknik är baserad på webbstandarden webRTC och består av ett skript som känner av hur innehåll mest effektivt bör distribueras, antingen via Gretas peer-to-peer-nätverk eller via ett bolags servrar och CDN-leverantörer. I de fall det innebär en bättre upplevelse för slutanvändaren skapas lokala peer-to-peer-nätverk mellan användare där innehåll delas, en lösning inte helt olik den klassiska fildelningstjänsten Bittorrent.

Den dag du har flest aktiva användare på sajten så kan du slå rekord i snabba laddtider.

Tekniken kan framför allt minska de belastningsproblem som uppstår då många vill åt samma innehåll samtidigt, som hos en e-handlare under shoppinghelgen Black Friday eller under ett livestreamat sportevenemang.

Foto:

Anna Ottossons Greta har redan lockat till sig flera profilerade investerare. Foto: Jesper Frisk

”Generellt är det vid de tillfällen då många vill ta del av innehåll som som det faktiskt går som sämst för en sajt. Med Greta vänder vi på det sambandet. Den dag du har flest aktiva användare på sajten så kan du slå rekord i snabba laddtider”, säger Anna Ottosson.

Problemet med överbelastning och långa ladddtider har ökat, inte minst i takt med att nättjänster och videostreaming slagit igenom på marknader med bristande nätinfrastruktur.

I år har Netflix gått in i samtliga 54 afrikanska länder, vilket tvingat bolaget att börja utveckla en ny tjänst för datakomprimering. Även den betydligt mer etablerade nigerianska streamingjätten iRoko TV, där svenska Kinnevik (NTL) är en av investerarna, har samma problem och har därför gått tillbaka mot traditionell nedladdningsteknik.

Sitter du i Nairobi och laddar ner data via en hemsida så kommer innehållet troligen skickas via en serverhall i Europa.

”Sitter du i Nairobi och laddar ner data via en hemsida så kommer innehållet troligen skickas via en serverhall i Europa. Med en tjänst som Gretas kan du istället ladda få innehållet från din granne två kilometer bort”, säger Anna Ottosson, som själv har en bakgrund på MTG (NTL) där hon bland annat arbetat med att förhandla innehållsrättigheter.

Läs mer: Netflix-topp tar plats i Spotifys styrelse

”Jag vet hur mycket pengar bolag lägger på rättigheter för till exempel tv- och musikinnehåll, och hur föråldrad streamingteknik hämmar branschen”, säger hon.

I samband med investeringen tidigare i år har Greta vuxit och rekryterat två nya utvecklare för att komplettera teamet. De utvecklare som nu tar plats på Greta är Annie Thorell från Wrapp och Lovis Dahl från Fishbrain.

”Vi är otroligt glada över  de här rekryteringarna, både Annie och Lovis är duktiga utvecklare som dessutom har tidigare startup-erfarenhet. Vi vill anställa människor som inte bara är duktiga på vad de gör, utan dessutom vågar tänka nytt och som delar våra värderingar som bolag”, säger Anna Ottosson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer