Annons

Gröna utmanaren: ”Ska ta en ordentlig del av bolånemarknaden”

Therese Ruth, grundare och vd för bolåneutmanaren Hemma.
Therese Ruth, grundare och vd för bolåneutmanaren Hemma. Foto: Pressbild.
Bolåneappen Hemma rivstartar med ”gröna bolån” för bostadsägare som vill satsa på solceller, värmepumpar och andra klimatsmarta lösningar. På sikt är målet att refinansiera lån och ta en ”ordentlig andel av bolånemarknaden”, enligt vd:n Therese Ruth.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den digitala bolåneutmanaren Hemma vill skapa ekonomiska incitament för hushåll att investera i hållbarhet och bo mer klimatsmart. 

”Jag tycker det är förskräckligt att det inte funnits bättre erbjudanden tidigare”, säger Therese Ruth, grundare och vd för Hemma. 

Hon har en bakgrund inom finanssektorn, senast som kreditchef på Skandiabanken. Hemma startade hon 2018 och bolaget har sedan dess utvecklat en plattform som har digitaliserar hela bolåneprocessen. 

Målet är att ta en betydande del av bolånemarknaden på sikt.

Nu fyller man kassan med 20 miljoner kronor i en kapitalrunda som leds av Spintop Ventures. Även Luminar Ventures, Soläng Invest och ett antal andra befintliga investerare deltar.

Pengarna ska användas till att rulla ut bolagets erbjudande, som i ett första steg kretsar kring lån för solceller, värmepumpar, med mera, med bostaden som säkerhet. 

”Vi har precis påbörjat vår utlåning i ett pilotprojekt med Öresundskraft”, säger Therese Ruth.

Hon förklarar att man vänder sig till folk som vill minska sin energiåtgång eller producera förnybar el. Tjänsten låter kunder ansöka om lån och få hjälp med att förstå vilka åtgärder de kan genomföra, hur de kan finansieras, samt var man får tag på rätt installatörer.

”Det handlar inledningsvis om lån på mellan 200 000 och 500 000 kronor. Det kan vara lite mer om man gör ett stort ingrepp på huset”, förklarar vd:n.

Fler samarbeten är på gång.

”Vi ska samarbeta med bolag inom hårdvara och tjänster. Tänkbara exempel är byggbolag, energibolag, och bolag som jobbar med solceller, värmepumpar eller annan typ av energieffektivisering”, säger hon. 

I ett andra steg ska Hemma erbjuda refinansiering av befintliga bostäder – det vill säga att ersätta ett bolån med ett annat. På så sätt hoppas man bli en fullfjädrad bolåneaktör på sikt. 

”Men våra bolån ska alltid vara villkorade på att man gör en hållbar investering”, säger vd:n.

Räntan är konkurrenskraftig redan i dag: Till att börja med tar Hemma 1,09 procent för kunder med en belåningsgrad på under 60 procent, eller 1,19 procent för kunder med en belåningsgrad på mellan 60 och 70 procent. Lånen är obundna, det vill säga rullande på tre månader. 

”På sikt ska vi erbjuda lån till kunder med högre belåning. Målet är att ta en betydande del av bolånemarknaden på sikt”, säger Therese Ruth.

Svenska folket har cirka 3 500 miljarder kronor i bolån, enligt Finansinspektionen. Det är drygt 80 procent av hushållens totala skulder. 

Finansieringen av lånen går till på samma sätt som hos konkurrerande bolåneutmanare som Stabelo och Hypoteket, enligt vd:n.

”Vi har en bolånefond som främst riktar sig till nordiska, institutionella investerare. Det som särskiljer oss från befintliga erbjudanden är att vi har en grön produkt”, förklarar Therese Ruth.

Hur mycket kapital har ni i fonden?

”Det vill jag inte nämna. Men vi är ute och tar in mer kapital även på den fronten. Det är en process som tar tid, men det är bra att tekniken som vi använder redan har validerats. Liknande fonder har tagit in ett antal miljarder kronor.” 

Hemma har i dag elva medarbetare och kontor i Stockholm och Malmö. 

Bolaget backas sedan tidigare av flera namnkunniga profiler inom fintech-sektorn såsom Klarnas tidigare ordförande Peter Sjunnesson, TAT:s medgrundare Ludvig Linge, som även är ledamot i Kivras styrelse, Soläng Invest, samt Anders Johnsson, ordförande på Carnegie och med bakgrund inom SEB.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer