Annons

Grönska skalar upp vertikala odlingen – siktar på svarta siffror redan i år

Från vänster: Grönskas grundare Robin Lee, Natalie de Brun Skantz och Petter Olsson.
Från vänster: Grönskas grundare Robin Lee, Natalie de Brun Skantz och Petter Olsson. Foto: Martina Huber
Stockholmsbaserade foodtechbolaget Grönska växer så det knakar. Nu skalar bolaget upp matproduktionen i vertikala odlingar i sin nya "matfabrik".
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Efter år av försöks- och testverksamhet samt produktion i mindre skala, startar Grönska nu storskaliga vertikala odlingar i sina nya lokaler i Huddinge, söder om Stockholm.

”Planen har hela tiden varit att konstruera optimerad och kostnadseffektiv teknik för storskalig vertikal odling, och just denna anläggning är en 'proof of concept' för fortsatt expansion”, säger medgrundaren Natalie de Brun Skantz.

De nya lokalerna på 800 kvadratmeter kommer enligt Natalie de Brun Skantz kunna producera 120 000 plantor varje månad. Det innebär att man har Europas största vertikala odling enligt bolaget. Tillsammans med Robin Lee och Petter Olsson grundade hon Grönska 2014.

I dag odlar Grönska 14 olika växter, främst handlar det om örter men även en del salladssorter ingår i sortimentet. Genom att odla på höjden i skyddad inomhusmiljö erbjuder Grönska närodlade produkter i butiker i Stockholm. 

”Än så länge bara krafsar vi på ytan, det här är bara början”, säger medgrundaren Robin Lee.

”Vertikal odling och även vi på Grönska är än så länge i startgroparna”, fyller Natalie de Brun Skantz i.

Grönskas vertikala odling i de nya lokalerna i Huddinge.
Grönskas vertikala odling i de nya lokalerna i Huddinge. Foto: Martina Huber

Örterna och salladen växer under egenkonstruerade LED-lampor och i ett slutet vattensystem som filtrerar och återanvänder vattnet som går ut till plantorna. 

Grönska har skruvat på produktionstekniken och gått igenom över 200 generationer av plantorna för att komma fram till rätt smak, form och färg.

Läs mer: Tio svenska startups som gör staden smartare 

I och med att man odlar på höjden kan man utnyttja ytan till fullo och därmed placera sig i eller nära städer, där yta är dyrt, för att minska transportens effekter på miljön. 

Det kanske mest kända bolaget inom vertikal odling är New York-baserade Aerofarms som grundades 2004 och som dragit in investeringar på totalt 138 miljoner dollar, motsvarande cirka 1,2 miljarder kronor. Bolaget har kommit igång med större vertikala odlingar på hemmaplan.

Kännedomen om vertikal odling har ökat även i Sverige, säger Robin Lee.

”Nu har det dykt upp lite i media och runt om i världen händer saker. Det börjar verkligen få fotfäste hos vanligt folk.”

Just nu levererar Grönska till flera Ica-handlare, Coop och Urban Deli-butiker i staden. I två Coop-butiker har man dessutom lokala odlingar installerade, där örterna växer direkt i butiken. Leveranserna från odlingen i Huddinge görs med elbil i den utsträckning det är möjligt.

Genom en investering på 5 miljoner, från GLD Invest, under förra året har bolaget nu kunnat skala upp och bygga klart odlingsfabriken i Huddinge. Anläggningen i Johanneshov kommer man behålla för att använda för tester och produktutveckling.

Grönska odlar just nu 14 olika växter i sina vertikala odlingar.
Grönska odlar just nu 14 olika växter i sina vertikala odlingar. Foto: Martina Huber

För att vara så kostnadseffektiva som möjligt har grundarna utvecklat mycket av tekniken som används i odlingen själva. 

”Hade vi köpt in allt färdigt så hade kostnaderna sett helt annorlunda ut”, säger Robin Lee.

Under förra räkenskapsårets testverksamhet och produktion i liten skala, från den mindre anläggningen i Johanneshov, hade Grönska en blygsam omsättning på knappt 200 000 kronor. 

Grönska har sedan tidigare fått in 2,6 miljoner genom olika projekt för Jordbruksverket och Naturvårdsverket. I dag är man, förutom de tre grundarna, 7 anställda på bolaget. Enligt grundarna ska odlingen i Huddinge bära bolagets kostnader och man räknar med svarta siffror redan i år.

”Är folk villiga att betala några kronor extra för att spenaten är odlad runt hörnet så kommer vi lyckas”, säger Petter Olsson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer