Annons

Grundaren försvarar värderingen efter börsraset: ”Jag kommer köpa”

Vd:n Daniel Daboczy (till höger) tillsammans med medgrundaren Arnoldus Smit.
Vd:n Daniel Daboczy (till höger) tillsammans med medgrundaren Arnoldus Smit. Foto: Press.
Svenska Fundedbyme, som utvecklat en plattform för gräsrotsfinansiering, fick en mörk första handelsdag på börsen. ”Det var lite extremt faktiskt”, säger grundaren och vd:n Daniel Daboczy.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På fredagen gjorde crowdfundingplattformen Fundedbyme entré på börsen. Någon nyemission var det inte tal om, utan bolaget genomförde en direktnotering på handelsplatsen NGM.

Fundedbymes förhoppningar var höga och riktpriset på aktien sattes till 65 kronor, enligt grundaren och vd:n Daniel Daboczy, vilket motsvarade ett bolagsvärde på cirka 350 miljoner kronor.

Men riktigt så bra gick det inte. I den inledande handeln prissattes aktien till 44 kronor, men sedan blev det fritt fall och vid klockan 09:45 hade Fundedbyme rasat till 16 kronor.

Fundedbymes aktie stängde på 17,5 kronor, hela 73 procent under riktpriset.

”Det är ganska väntat. Det tar två, tre månader innan en aktie stabiliserar sig. Men de första timmarna var jättejobbiga. Det var lite extremt faktiskt”, säger Daniel Daboczy.

Bolagsföreträdarnas egen värdering av Fundedbyme, runt 350 Mkr, har därmed kapats till 103 Mkr, enligt Holdings. Trots det menar Daniel Daboczy att riktpriset var en korrekt projektion från deras sida.

”Jag står fast vid att vi borde ligga där. De som tror att vi har tillväxtpotential gör riktigt bra affärer, de som inte tror det har sålt i panik. Det förstår jag inte riktigt varför man gör”, säger han.

Bolaget har utvecklat en egen teknisk plattform för crowdfunding, det vill säga gräsrotsfinansiering till andra företag, i både Sverige och utlandet. Fundedbyme har enligt egen utsago förmedlat kapital till över 470 företag från 25 olika länder under de senaste åren, med en total insamlingsvolym på 550 miljoner kronor.

Läs mer: Fundedbyme noteras – spår ett börsvärde på 350 miljoner 

Bolaget har sedan starten 2011 fokuserat på tillväxt, vilket inneburit minusresultat varje år. Helåret 2018 omsatte koncernen 18,9 Mkr, med en förlust på 19,8 Mkr.

Minusresultatet kan delvis förklaras av att bolaget köpte upp kommunikationsbyrån Laika Consulting i fjol, i en affär värd runt 30 Mkr i aktier och en mindre andel kontanter. Å andra sidan stod också Laika för 8,8 Mkr av koncernens intäkter förra året. 

”Vårt mål är tillväxt. Någon gång kommer vi nå en punkt när vi måste jaga svarta siffror, men tillväxt är det vi måste jaga i det här läget. Vi har mycket spännande grejer på gång, när marknaden får veta mer om dem så tror jag folk kommer inse att det här bara är början”, säger Daniel Daboczy.

Största ägare i Fundedbyme i samband med noteringen var Daniel Daboczy med drygt 11 procent av kapitalet, följd av Laikas grundare Ingmar Rentzhog och styrelseledamoten Arnoldus Smit med 5 procent av aktierna vardera. 

Högt upp i ägarlistan återfinns även riskkapitalbolaget Aggregate Media, som ägs av ett femtontal stora mediebolag (däribland Dagens industri) och byter aktier i startups mot annonsutrymme, samt Mr Green-grundaren Mikael Pawlo.

Hur ser det ut med din och styrelsens möjligheter att sälja aktier just nu?

”Styrelsen, jag och större ägare har lock-up på ett år. Jag tycker att det är oerhört låga nivåer, så jag kommer att köpa. Det är förvånansvärt billigt”, säger Daniel Daboczy.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies