Annons

Grundaren lämnar svenska spelsuccén – tre år efter miljardaffären

Riccardo
Riccardo Foto: Jeff Gilbert
Medgrundaren Riccardo Zacconi lämnar den svenska spelutvecklaren King efter 16 år. Han blev miljardär när Candy Crush-bolaget såldes till Activision Blizzard 2016, och hade i fjol en årslön på 240 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Riccardo Zacconi lämnar vd-posten hos spelutvecklaren King efter hela 16 år. Det framgår av handlingar som moderbolaget Activision Blizzard lämnat in till den amerikanska finansinspektionen SEC.

Italienaren Riccardo Zacconi var med och grundade bolaget 2003 tillsammans med svenskarna Lars Markgren, Patrik Stymne, Thomas Hartwig och Sebastian Knutsson. Dessförinnan hade bland annat arbetat på det svenska internetkonsultföretaget Spray.

King är mest känt för att ligga bakom mobilspelet Candy Crush, som blev en omedelbar succé över hela världen vid lanseringen 2012. Fyra år senare köptes bolaget ut från New York-börsen av den amerikanska speljätten Activision Blizzard.

Riccardo Zacconi var den grundare som hade det största aktieinnehavet vid försäljningen 2016. Han fick strax över 4,7 miljarder kronor för sin andel, vilket kan jämföras med att Kings kreativa chef Sebastian Knutsson tjänade 2,7 miljarder på affären.

Läs mer: 4 av 5 King-grundare blir miljardärer 

Candy Crush är en av de mest lönsamma smartphone-apparna någonsin. King stod i fjol för en tredjedel av Activision Blizzards totala omsättning på knappt 65 miljarder kronor.

Populariteten för spelet har dock sjunkit under senaste åren. Under det fjärde kvartalet 2015 hade Candy Crush 449 miljoner månatligen aktiva spelare, vilket sjunkit till 272 för första kvartalet 2019.

Handlingarna visar att Riccardo Zacconi hade rätt till en aktierelaterad bonus om han stannade på King fram till februari 2019, det vill säga tre år efter Activision Blizzards förvärv. Inklusive bonusar hade han i fjol en årslön på motsvarande 240 Mkr.

Ersättaren blir Humam Sakhnini, en veteran på Activision Blizzard, som redan i januari 2019 utsågs till ”president” för King.

Riccardo Zacconi, som numera är bosatt i Storbritanniens huvudstad London, lämnar dock inte spelbolaget helt och hållet. Från och med den 1 juli 2019 tar han nämligen över ordförandeposten i Kings styrelse, vilket kommer motsvara två dagars arbete varje månad.

Läs mer: Svenska Candy Crush-bolaget krävs på flera miljarder av Skatteverket 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer