Annons

Grundaren har lämnat – men stöttar Klarnas miljardplaner: ”En bra placering”

Niklas Adalberth har grundat både Klarna och stiftelsen Norrsken.
Niklas Adalberth har grundat både Klarna och stiftelsen Norrsken. Foto: Jack Mikrut.
Klarnas ena grundare Niklas Adalberth har lämnat bolaget sedan många år. Men han är fortfarande en tung delägare – och väl införstådd i villkoren för bolagets hemlighetsfulla miljardemission.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi kan säga såhär: Jag tror fortfarande Klarna är en bra placering”, säger han när Di Digital får en intervju med honom vid Impact Summit i Åre. 

Niklas Adalberth driver sedan tre år stiftelsen Norrsken Foundation, som bland annat erbjuder subventionerad kontorshyra 120 olika startupbolag som jobbar för att lösa samhällsutmaningar. Klarnamiljardären har personligen donerat 700 miljoner kronor till stiftelsen. En del av pengarna har gått till den investeringsfond på 250 Mkr som hittills investerat i 16 ”impact bolag” som Karma och Kognity. 

Men satsningarna på Norrsken innebär inte att han slutat förvalta sin förmögenhet. Han bekräftar även att detta sker via den hemlighetsfulla förvaltaren Wilton Row i Stockholm.

”Det stämmer, de förvaltar pengar åt både mig och stiftelsen”, säger Niklas Adalberth.

Läs mer: Här är techmiljardärernas hemliga förvaltare 

Hans andel i Klarna har minskat under åren. Men han äger fortfarande en ansenlig del, privat och genom sitt bolag Sunnersta Invest.

”Jag äger ungefär 4 procent av Klarna”, säger han.

Siffran kan jämföras med medgrundaren och vd:n Sebastian Siemiatkowski som äger drygt 9 procent av Klarna.

Läs mer: Gråhandel i Klarna talar för högre värdering

Hur verksamheten sköts är inget Niklas Adalberth vill kommentera. Inte heller Klarnas eventuella börsnotering tycks vara ”top of mind”.

”Jag har ingen aning om det. Jag har ju inte varit i verksamheten på ett bra tag. Jag slutade operativt för fyra år sedan, då jag var vice vd och jag hoppade av styrelsen för ett år sedan”, säger han.

När det gäller Klarnas stundande nyemission tycks han dock vara väl underrättad. Enligt uppgifter i media, som bekräftats av kommunikationschefen Aoife Houlihan, ska Klarna ha skickat ut ett brev till befintliga aktieägare. Brevet ska ha innehållit detaljer om en planerad nyemission där ägarna erbjuds teckna upp sig för 1 640 kronor per aktie. Det innebär att hela betalbolaget värderas till 32 miljarder kronor. 

Läs mer: Klarna vill ta in en miljard – värderingen skjuter i höjden 

Nyhetssajten Breakit har uppgett att några av de befintliga ägarna, som storägaren Sequoia och medgrundaren och vd:n Sebastian Siemiatkowski, redan gjort utfästelser om att delta i nyemissionen på 1 miljard kronor. Deadline för att teckna sig var, enligt uppgift, den 10 mars.

På en fråga om han har tecknat sig svarar Niklas Adalberth med ett leende:

”Inga kommentarer. Men jag tror fortfarande på Klarna. Det är ett bra bolag med ytterligare tillväxtpotential.”

Hur tänker du då?

”Det är fortfarande en stark trend i samhället att mer och mer handel går över på nätet. Klarna har bara doppat tårna i stora marknader som USA och Storbritannien.”

Hur och var bör Klarna växa?

”Det är en operativ fråga som Sebastian får svara på.”

Ska du öka eller minska ditt ägande framöver?

”Vi kan säga såhär: Jag tror fortfarande Klarna är en bra placering.”

Hur är din relation till de andra två grundarna idag?

”Bra! Jag träffar dem ibland, framförallt Victor (Jacobsson). Det blir då och då.”

Hur skulle du beskriva Sebastian Siemiatkowskis ledarstil?

”Han är en otroligt passionerad ledare som brinner för Klarna och den här industrin.”

Niklas Adalberth är en av tre grundare till Klarna, tillsammans med Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson.
Niklas Adalberth är en av tre grundare till Klarna, tillsammans med Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson. Foto: Jack Mikrut
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer